Zongora tanulás, zenetanulás előnyei gyermeked számára-agyerősítés

Zongora tanulás, zenetanulás előnyei gyermeked számára-agyerősítés
Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Zongora tanulás, az-az a zenetanulás előnyei miatt biztosan megérted, hogy gyermekeinknek miért fontos, hogy zenei élményeket varázsoljunk életükbe! Korábbi zongorával és zenével kapcsolatos cikkeimben már beszéltünk erről, de most picit más megközelítésből szeretnék segíteni neked. A zongorázás természetes és megbízható eszköz a gyermeked elméjének élesítésére. Ebből a rövid cikkből megtudhatod, hogyan működik ez az agyerősítő.

Miért jó a zongorázás agyerősítőként?

A zene sok szempontból olyan, mint egy drog. Agyunk ahelyett, hogy belélegzi vagy lenyeli, elnyeli a hanghullámokat. Ezek a rezgések érzelmi utazásra késztethetnek bennünket. Vitalitást kapunk, ahogyan elönt a szomorúság vagy könnyeket csalva a szemünkbe egy felvillanó emlék miatt.

Bármilyen stílusú zenét is hallgatsz vagy játszol, hiteles, mérhető hatásai vannak az agyra. Lássuk tehát, milyen agyerősítő tulajdonságokat kínál a zongorajáték gyermeked számára.

Az agyad zongorázás, zenehallgatás közben.

A neurológusok ma már rendelkeznek azokkal az eszközökkel, amelyekkel megtudhatják, mit csinál az agy zenehallgatás közben. Amit találtak, az nagyon érdekes.

Funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) és pozitronemissziós tomográfia (PET) segítségével láthatjuk, hogy agyunk tűzijátékként világít, amikor zenét hallgatunk.

Ha magasabb szintre akarjuk vinni a dolgot, a zene létrehozásában való részvétel valóban drága tűzijátékként világítja meg az agyunkat. Egy TED-beszélgetésben láttam a YouTube-on angol nyelven. Ha érdekel, akkor nézd meg itt: Mit tesz a hangszerjáték az aggyal – Anita Collins előadásában

a zene lejátszása olyan, mint egy teljes testet átfogó edzés

Az agyvizsgálatok azt mutatják, hogy gyakorlatilag az agy minden területét egyszerre érinti.

A zongorázás szuperdinamikus tevékenység. Egyszerre több tevékenységre kell összpontosítanod, mint például a zene olvasása (szolfézs), az akkordok kialakítása, a pedálok használata, az idő betartása, a hangmagasság követése és a jó testtartás megőrzése, miközben két kézzel játszol egy hosszú billentyűzeten.

Minden alkalommal gyermeked gyakorolja a logikai, kreatív, vizuális, hallási, érzelmi és motoros funkcióit, amikor zongorázik. Mint minden izom, amelyet ismételten feszültség alá helyez, a gyermek agya is alkalmazkodik a stresszhez. Hasonló, amikor nevetünk és olyan izmok mozdulnak meg, mintha sportolnánk.

Az eredmények pedig szerintem is egészen lenyűgözőek!

A zongorajáték növeli a jobb és bal agyfélteke közötti kapcsolatot – a matematikai rendet a kaotikus kreativitással ötvözi.

Az agyműködést serkentő hatások közül néhányat felsorolok:

  • fokozott motoros mozgás
  • jobb nyelvtudás
  • javítja a memóriát
  • kiváló tervezési képesség
  • magasabb éberségi szint
  • nagyobb figyelem

A kutatások arra is utalnak, hogy a zenészeknek általában magasabb az IQ-ja, mint a nem zenészeknek . Jártasabbak a divergens (kétirányú) gondolkodásban, ami a sokrétű problémák hatékony kezelésének képességét erősíti. Más szavakkal, a konvergens gondolkodó szűkebb megközelítést alkalmaz a megoldások keresésében, míg a divergens gondolkodó nagyobb valószínűséggel gondolkodik a dobozon kívül.

A zongorázás pedig nem csak edzést és szellemi képességeidet erősíti.  érzéssel tölt el. ☺️

Hogyan erősíti az agyat a zongorázás?

A hangszerek, különösen a zongora játék jelentősen javítja mentális egészségét.

Ha zongorázol, valószínűleg több szempontból is javulást észlelsz, többek között:

A szorongás és a depresszió enyhítése

A szorongás és a depresszió enyhítése
A szorongás és a depresszió enyhítése

A depresszió egy mentális egészségügyi probléma, amely számtalan embert sújt a modern társadalomban. Noha a kezelése összetett feladat a képzett szakemberek számára, sok szakértő egyetért abban, hogy a zongorázástól a gyermek is jobban érzi magát. Bár a részletek nem tisztázottak még, hogy miért van ez a helyzet, rengeteg anekdotikus bizonyíték van arra, hogy összefüggés van a depresszió tüneteinek enyhítése és a zenélés között. A Gyermekpszichológiai konzulensként jómagam is átfogó mélylélektani ismeretekkel segítem a gyermekpszichológusok és más gyermekeket segítő szakemberek munkáját.

Az elefántcsontok csiklandozása átmenetileg enyhíti a napi felgyülemlett stresszt és csökkenti a kortizolszintet, csökkenti a szorongás érzését.

Ha időt szánsz a zenélésre, segít a kreatív oldaladnak erősítésében és a depresszió enyhítésével a terheket is jobban viseled. Gyermekeim másodikos általános iskolások, de már most stresszelnek egy tudáspróba vagy egy témazáró dolgozat előtt. Legfőképpen Eszter, akinek sem a kreatív rajz és a kreatív zenélés sem megy olyan jól, mint Fanninak. De Fannin látszik is, hogy minden lepereg róla, szinte nem is veszi észre, hogy -ja! Most felmérőt írunk?

Nézd meg a lenti videóban zongorázás közben. Éppen filmzenéket tanultunk. Fanni már lassan haladó szintre kerül. Már nem alap, hanem közepes szinten jár. (6 hónapot kihagyott, mert építkezés és a logisztika, iskolaváltás pont elég volt számára és nekem is)

Alan Menken-Beauty and the Beast. Zongorán Nagy-Borkó Fanni

A szépség és a szörnyeteg Disney filmet nagyon szereti 🙂

 

Javítja az önbecsülést a zenetanulás

Eszternél szükség is van erre. Nagyon sokat változott, amióta zongorázik.

A sikerélménye nagyszerű módja annak, hogy jobban érezze magát, a zongorázás pedig katalizátor a célok kitűzésében és megvalósításában, amire már most 8 évesen tanítani kell.

Javítja az önbecsülést a zongorázás is
Javítja az önbecsülést a zongorázás, zenetanulás is

Mint minden, ami fegyelmet igényel, ez is jó érzés, amikor elkezdi Ő is látni a fejlődését. Például a célok kitűzése és teljesítése által – például ha a hónap végéig eljátszunk egy adott dalt (vagy még többet is) – érezhető az ” elhatalmasodás” érzése. Nézd meg Te is, hogy most milyen szinten zongorázik. Korábbi videóiban láthattad fejlődését. Jelenleg középszinten tart. Szeretné utolérni Fanni haladó szintjét. Ez a versenyzés ikreknél erősebb. Tanúsíthatom, hiszen jómagam is iker vagyok.  De sajnos az iskolában is állandó “versenyfutás” és “megmérettetés” van.

A hangszerjáték másik szórakoztatására is szolgál, így ok lehet arra, hogy időt töltsünk másokkal. A csoportos foglalkozások nemcsak új barátok szerzésére adnak lehetőséget, hanem a közös szórakozás is kivételesen tartalmas élmény lehet.

A célok elérése és az olyan dolgokkal való eltöltött idő, amelyeket szeretsz olyan emberekkel végezni, akiket szeretsz, nagy hatással van érzéseidre, és javítja az önértékelésedet.

Nézd meg a lenti videóban, hogyan érzi magát Eszter zongoratanulás közben

 

Gyermeked is élvezni fogja a finomabb motorikus mozgásokat is fürge elmével, kiegyensúlyozott érzelmekkel indulhat neki a következő napnak.

Mert zongorázás még:

Javítja a koordinációt

A zongorajáték elmélyítheti az elme-test kapcsolatát és finom hangolhatja a kéz-szem és a láb koordinációját.

Javítja a koordinációt a zongoratanulás
Javítja a koordinációt a zongoratanulás

Mint említettem, sok minden történik zongorázás közben. Az agynak sok dolga van a kottaolvasás, a finom hangok hallgatása és a hangszeren való játék között.

Lényegében egyszerre több feladatra kell felosztania a figyelmét – olyan feladatokra, amelyek precíz kézelhelyezést és mozdulatokat, valamint gondos időzítést igényelnek.

Figyelem: soha ne erőltessük a gyakorlást vagy azt a zenei stílust, amit nem kedvel a gyermek.

Egy olyan hangszert, amelyhez két kézre van szükség a különböző hangok egyidejű megszólaltatásához, nehézkes lehet az agynak ennek feldolgozása – különösen akkor, ha éppen most kezdte a zongoratanulást.

Mindenkinek van egy domináns keze, amelyre támaszkodunk napi tevékenységeink, például fogmosás során. Ezért az agy és a domináns kéz közötti kapcsolat bonyolultabb, mint a  gyengébb kéznél.

A zongorával nem csak saját kezeit tanulja meg használni. Megtanulja használni, miközben egyidejűleg más motorikus mozgásokat is végrehajt. Dalok lejátszása közben a bal keze más ütemben mozog, és más hangokat játszik le, mint a jobb keze. Nem egyezerű megtanulni, de gyakorlással kivitelezhető. Türelemre és sok-sok szeretetre van szükség! Nem lóverseny! Amint érzem, hogy elfáradt vagy nincs kedve zongorázni, azonnal küldöm játszani. Nem szabad erőltetni, mert mindenkinek megvan a saját fejlődésének hossza.

Az agyad és a tested hihetetlenül nehéznek találja ezeket a koordinációs mozgásokat. Adjunk időt neki. Eszter teljesen másképp tanul zongorázni. Soha sem hasonlítom össze Fanni tudásszintjével. Pedagógusként meg pláne nem is szabad!

De mégis, ezzel a “küzdelemmel” szerezheti meg ezeket az agyerősítő előnyöket. Ha a gyermek agya és teste átveszi ezeket a gyakorlatokat, ez drámai módon növeli az idegrendszeri kapcsolatokat.

Nézzük meg lentebb Fanni egy kicsit magasabb szinten való zongorajátékát a Henry Mancini-Moon River című filmzenéjével

Következtetés:

A zongorázás számos agyerősítő előnnyel jár.

Az izgalmas az, hogy a zongora és az agy közötti tanulmányok többsége viszonylag új – ami azt jelenti, hogy még mindig van mit felfedezni!

A zongorázás hihetetlen előnyökkel járhat , függetlenül attól, hogy hány éves vagy. Ha szeretnéd növelni az agy kapacitásodat és szeretnél szórakoztató és kényelmes módon megtanulni zongorázni, kövess minket itt a blogomban

Jól fogod magad érezni, élesíteni fogod az elmédet, és pillanatok alatt lejátszhatod azokat a dalokat, amelyeket szeretsz. 😜

Nehéz szavakkal megfogalmazni, mit jelent számunkra, számomra a zenélés.

A karantén időszakaiban kihasználtuk a bezártságot. Mentsvár volt a nehéz pillanatokban a gyerekek számára is.

A gyerekek persze kicsit mások, de én is voltam gyerek, és emlékszem még a kezdetekre, amikor elsősként magamtól kellett felszállnom a buszra és elmenni a zeneiskolába olyan zenét tanulni, amit nagyon nem akartam és még utána iskolába menni 😨.

Már kisiskolás koromban inkább szívesen ültem le dobolni (Jazzdob) vagy más ütőhangszereken játszani (xilofon vibrafon), de a zongora nem tartozott a kedvenceim közé, mert Kodály-módszerrel tanultam.

Zongora tanulás, zenetanulás előnyei gyermeked számára-agyerősítés
Zongora tanulás, zenetanulás előnyei gyermeked számára-agyerősítés

Ma már másképen látom, hiszen ez a zenepedagógiai koncepció teljesen más, ahogyan gyermekeim tanulnak, de szükség van erre is. Hiszen az UNESCO a szellemi kulturális örökség részévé nyilvánította a Kodály-módszert.

Itt van még pár videó Fanni és Eszter zenetanulásáról

Egy kis fúvós hangszer-Furulya tanulás kezdőknek

, hiszen a gyerekek többsége ezt izgalmasnak találja! 😏 A klasszikus zene mellett itt is a kedvencek (popzene, mindenféle sláger, filmzene, musical, jazz, blues) is teret kap. De majd látod a videókban is. Heti 2-3 alkalommal 30 percig furulyázunk. A foglalkozáson természetesen egyénileg vesznek részt. Minimális szolfézs alapokat is tanítok nekik. A hangszerrel való megismerkedés után egyszerűbb, rövidebb dallamokat, dalocskákat játszunk le fokozatosan szinteket lépve.

 

Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Szeretném, ha hozzá szólnátok a témákhoz, gondolataitokat elmondjátok. Megköszönöm, ha másoknak is segítséget adtok azzal, hogy blog cikkeimet megosszátok a közösségi médiában. Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!

Ez is érdekes lehet számodra

Kreatív ajándék ötlet Karácsonyra-rajz és báb készítés

Kreatív ajándék ötlet Karácsonyra-rajz és báb készítés

Kreatív ajándék ötlet Karácsonyra: Hogyan készítsünk kreatív karácsonyi rajzot kezünk, lábunk segítségével. És egyszerű bábokat. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük