Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Zongora akkordok gyakorlása gyerekeknek különböző stílusban

Zongora akkordok gyakorlása nem csak maga a kottaolvasás elsajátítása, hanem hozzátartozik az akkord-leütése is és a megfelelő ritmus beidegződése. Kezdő tanulók, ahogyan kislányaim is, túl sok fölösleges erőkifejtéssel játsszák az akkordokat, amelyet így nem lehet pontosan vezérelni. Pláne, ha nem is zongorán, hanem egy digitális hangszeren játszanak. Két gyermekem teljesen másképpen ütik le a hangzatokat.

Egyik túl erősen, a másik alig üti le. Pedig érezni kell a ritmust, az erősséget, miközben még a kottát is most tanulják olvasni. Szerintem a legnehezebb maga az  akkordok váltásának  gyakorlása. Az elején muszáj betartani az alap szabályokat, mert a rossz beidegződést később nehéz lesz „kigyakorolni”. Hamarosan láthatod a videókban is, hogy nem egyszerű akkordokat többféle stílusban lejátszani, de kitartó gyakorlással és motivációval teljesen megtanulható.

Hogyan magyarázzam el a zongora akkordok gyakorlása közben a 7 éves gyermekemnek a gravitáció használatát.

Fizikát lehet tanítani kisiskolásoknak is, de mindent a maga idejében 😊. Amikor igazán ellazulunk, zongorajáték közben érezni tudjuk a gravitációs erőt a kezeinken. Elegendő  megtanítani a tanulónak, „érezni” a gravitációt, hiszen ez feltétele az ellazulásnak. A gravitációs ejtés a relaxáció gyakorlásának módja. Az ellazult állapotot eléred gyermekeddel, állandóan oda fog figyelni zongorajáték közben. A teljes ellazultság persze nem azt jelenti, hogy a játék során mindig csak a gravitációs erőt kell használniuk. Legtöbbször a saját erejét is használni fogja a gyermek. A gravitáció érzése csak a kezük ellazultsági szintjének mérésének egy módja.

Valós időben meghallani, amit játszik a gyermek, hogy azonnal visszajelzést kapjon és a tanár is lássa (hallja 🦻) rögtön a hibát.

A szabadalmaztatott Joytunes akusztikus hangfelismerő motor segítségével a készülék valós időben hallgatja, amit a mikrofonon keresztül „hall”, hogy azonnal visszajelzést adjon. Habár a MIDI összeköttetéssel kizárhatjuk a háttérzörejeket. De, ha nincs MIDI kapcsolat, az alkalmazás, még háttérzaj esetén is elég jól visszajelzi, hogy nem azt az akkordot játszotta le és nem megfelelő időben. Természetesen a leütés fizikai erősséget nem méri, azt valódi zongorán vagy komolyabb billentésérzékeny szintetizátorral tudod ellenőrizni zongora akkordok gyakorlása közben.

Zongora alapok tanulása és gyakorlása alapvető feltétele a zongora akkordok gyakorlása elkezdéséhez!

A zongora alapok tanulása és gyakorlása Halloween témára cikkemet itt olvashatod, ahol adok néhány tippet számodra. Alapozás nélkül soha se kezdj rögtön akkordok leütésével. Gyors és szórakoztató egyik módja a zongora tanulásának a Joytunes alkalmazása.  Ha még soha sem tanultál semmit a zongoráról vagy a szolfézs, és két kézzel szeretnél zongorázni nagyon gyorsan, akkor ez egy lehetőség. Csodálkozni fogsz, hogy milyen hamar megtanulod majd a zongora alapokat. De mindig leírom, hogy egy ilyen alkalmazás soha sem pótolja a zeneiskolát, ének-zene oktatást és a zongoratanárt! Természetesen a zongora akkordok gyakorlása ezzel az alkalmazással is megoldható, ahogyan azt láthatod, hallhatod a lenti videóban.

Ha megtanultad az egyes hangokat, és tudsz zongorán játszani, akkor készen állsz az akkordok és azok lejátszásának megismerésére.

Az akkordok és az egyes hangok lejátszásában az egyik legnagyobb különbség az, hogy sokkal több hangot kapsz, amikor lejátszod őket, mert egyszerre több hangot kell lejátszani. A másik különbség az, hogy hallani fogod a harmóniát (hangzatot) az együtt játszott hangok kombinációjából, szemben a dallamosabb sorokkal, amikor egyszerre csak egy hangjegyet játszol.

NboM Kreatív Média-Marketing és IT Megoldások YouTube csatornámon ezt is megnézheted 👀 és hallhatod 🎹 🦻

Fanni 7 éves kislányom volt segítségemre. Hallgassátok és nézzétek meg. Csak jelzésként íróm, hogy először zongorázza ő is :). Most tanulja!

I. rész

II. rész

Zongora akkordok gyakorlása
Zongora akkordok gyakorlása

Következtetés:

Csak a kifogás lehet az, amely megakadályozza, hogy megtanulj egy hangszeren játszani. A zene a lélek nyelve, így nem csoda, hogy mindannyian vonzódunk hozzá, mint a sivatagi vándor a vízhez 🙂 Az igazi kérdés nem az, hogy miért szeretjük a zenét, hanem miért nem tanulnak többen hangszeren? A zene örömet, szeretetet és izgalmat hoz a hétköznapokba (pláne, ha karanténban sínylődsz a pandémia miatt), akkor miért nem  kezd el mindenki zongorázni? Mert jönnek a kifogások 🙂

  • mert nem vagyok zeneileg tehetséges
  • mert túl elfoglalt vagyok
  • mert nincs jó tanárom
  • mert utálom a gyakorlást
  • mert túl sokáig tart

Adj magadnak esélyt és helyet a zenei szárnyalásnak és repülj 🙂 Valóban megteheted, ha elfelejted ezeket az önpusztító kifogásokat, és esélyt adsz zenei képességeidnek.

Köszönöm, hogy ezt a cikkemet is elolvastad. Oszd meg másokkal is, hogy segíteni tudj ezzel is nekik, gyermekeiknek.

Csodás napot! ☀️

Első akkordjaim-Zongora akkord leütés-zongoragyakorlás alapjai

 

Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Szeretném, ha hozzá szólnátok a témákhoz, gondolataitokat elmondjátok. Megköszönöm, ha másoknak is segítséget adtok azzal, hogy blog cikkeimet megosszátok a közösségi médiában. Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!

Ez is érdekes lehet számodra

Zongora akkordstílus gyakorlatok

Zongora akkordstílus gyakorlatok középhaladóknak

Zongora akkordstílus gyakorlatok középhaladóknak videómmal kezdem az újévet, hogy segíteni tudjam gyermeked számára a zongoratanulást. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük