Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Zongora akkordstílus gyakorlatok középhaladóknak

Zongora akkordstílus gyakorlatok középhaladóknak videómmal kezdem az újévet, hogy segíteni tudjam gyermeked számára a zongoratanulást.

Zongora akkordstílus gyakorlatok középhaladóknak

Első akkordjaim-Zongora akkord leütés-zongoragyakorlás alapjaival találkoztál már 2020-ban, amikor gyermekeim is elkezdték zongora tanulmányaikat én tanításommal. Most itt van egy közepes szintű gyakorlat, amit könnyedén megtaníthatsz gyermekednek.

Erőltetni soha nem szabad, de akkor is gyakorolni kell legalább napi 5 percet

Ha napi öt perc nem is elég ahhoz, hogy profi zongoraművész legyél, de tökéletesen elég, hogy a motivációt fenntartsd és lassan, de biztosan haladj és fejlődj a  zongora akkordstílus gyakorlatok tanulása közben. Gyermek ujjainak csontjai 8-9 éves korban szilárdulnak meg, ezért szokták mondani, hogy nem is szabad hamarabb elkezdeni a zongora tanulást, mert nincs még kifejlődve a kéz. Na igen!

Először is az írást is meg kellett tanulniuk közben, ahol nagyon fontos a helyes ceruzafogás és kéztartás, ujjak pozíciója. Akkor írni se tanuljon a gyermek? Ezt nem itt fogom megvitatni. Az Interneten található 4 évesen zongorázó gyermekek vidáman és semmi erőltetés nélkül, felszabadultan zongoráznak 😁. No comment! egy biztos. Zongora akkordstílus gyakorlatok középhaladóknak nem egyszerű. Kitartó, szorgalmas gyakorlásra van szükség.

A videóban láthatod a különböző zongora akkordstílus gyakorlatokat. Indítsd el és játszd le először lassan, majd egyre bátrabban.

Zongora akkordstílus gyakorlatok előfeltételei

Tudnod kell már zongorázni. Legalább közepes szinten.
Annak ellenére, hogy az akkordokat látod a videóban, a gyakorlatok elvégzéséhez tudnod kell kottát olvasnod (szolfézs)

Tehát, ha valaha is elgondolkoztál már azon, hogy mit jelent a Dm7/G, akkor kövesd a cikkeimet és mindig kaphatsz segítséget.

Négy egyszerű akkord az új zongoradalok gyors megtanulásához

Az akkordok a zene építőkövei: Tanuld meg elsajátítani őket, és még gyorsabban tanulhatsz meg új dalokat. Itt van, hogyan. Képzeld el, hogy egyszerűen leülhetsz a zongorához és szabadon játszhatsz dalokat anélkül, hogy évekig kellene gyakorolnod. Hihetetlenül hangzik, de gyermekeim NÉHÁNY NAP alatt megtanulták az alapokat!

Ha gyorsan szeretnél megtanulni jól ismert dalokat, és nem vagy teljesen új a zongora terén, ez a cikk pont neked szól. Ha még soha nem zongoráztál, túl nehéz lehet hatékonyan követni a cikkben található oktatóanyagokat. Ehelyett elkezdheted a zongora alapjainak elsajátítását „Bevezetés a zongorába”, amelyet a Simply Piano alkalmazásban találsz.

Zongora akkordok gyakorlása gyerekeknek különböző stílusban

Mi az a zongoraakkord?

Az akkordok két vagy több hang kombinációja (bármilyen skálából), amelyeket egyszerre játszhatsz. A legtöbb zongora akkord három hangból vagy egy triádból áll . A variációk széles skáláját érheted el egy negyedik vagy ötödik hang hozzáadásával.

Zongora akkordstílus gyakorlatok középhaladóknak
A variációk széles skáláját érheted el egy negyedik vagy ötödik hang hozzáadásával.

Az akkordmenet négy alap akkordból áll:

C-dúr („C” akkordszimbólum)
G-dúr („G” akkordszimbólum)
Egy moll (akkordszimbólum „Am”)
F-dúr („F” akkordszimbólum)

A következő oktatóanyagban megtudhatod, hogyan játssza le ezt a négy zongoraakkordot a bal kezével. Szánj 15-20 percet az akkordok memorizálására, amíg könnyedén le tudod játszani őket. A lapokon található akkordszimbólumok segítenek a memóriában való rögzítésében. Mielőtt tovább lepnél a következő lépésre, győződj meg arról, hogy az akkordokat le tudod játszani a bal kezeddel anélkül, hogy rá kellene nézned a billentyűkre.

Gyakorold a négy alapakkordot a bal kezeddel ezzel az oktatóanyaggal, amíg „vakon” meg le nem tudod játszani őket.

 

C-dúr („C” akkordszimbólum)

Zongora akkordstílus gyakorlatok
C-dúr („C” akkordszimbólum)

G-dúr („G” akkordszimbólum)

G-dúr ("G" akkordszimbólum)
G-dúr („G” akkordszimbólum)

Egy moll (akkordszimbólum „Am”)

Egy moll (akkordszimbólum "Am")
Egy moll (akkordszimbólum „Am”)

F-dúr („F” akkordszimbólum)

F-dúr ("F" akkordszimbólum)
F-dúr („F” akkordszimbólum)

Minden akkordnak egyedi identitása vagy hangulata van. A lejátszani választott akkordok határozzák meg, hogy a dal örömteli és ünneplő, melankolikus és elmélkedő, vagy dühös és ijesztő.

Amikor akkordokat helyezel el egy menetben, azok a dal „anyagává” válnak, amelyen lejátszhatod a dallamot.

Hogy elmagyarázzam, hogyan építünk fel zongora akkordokat, számozzuk fel a hangokat egy C-dúr skálán egytől hétig:

CD EFGAB

1 2 3 4 5 6 7

Ahhoz, hogy ebből a skálából zongora akkordokat építsünk, különböző hangkombinációkat kell készítenünk. A legtöbb akkordot a következő mintával építheted fel:

1,3,5 (C-dúr)

Az összetettebb akkordokhoz még egy vagy két hang szükséges ugyanabban a mintában:

1,3,5,7 (C-dúr 7)

Dúr akkordok

A dúr akkord a legtöbb zene alapja, és a legjobb kiindulópont a kezdőknek. Az emberek gyakran „boldog” akkordcsaládként írják le, mert hangja élénk és rezonáns. Szóval hogyan játszol egyet?

Először ki kell választani a gyökér hangot, vagy az 1 -et . Például az F-dúrban a gyökérhang az F. Annak kiderítéséhez, hogy mely hangok tartoznak még ehhez az akkordhoz, lépjen az F-dúr skálára, és keresd meg az 1,3 és 5 (F, A és C) értéket.

1 3 5

F A C

M3 m3

Moll akkordok

A moll akkord sötétebb, ünnepélyesebb hangulatú. Használhatod dráma, feszültség létrehozására. Szeretnéd megtanulni, hogyan készíts egyet?

A moll akkordok az 1,3,5 mintát veszik fel, és a ‘ 3’ – t egy félhanggal lejjebb helyezik (lelapítják). Ezzel létrejön az 1, b3, 5 minta , amely az akkord intervallumkapcsolatait is megváltoztatja. Például:

1 b3 5

F Ab C

m3 M3

Ugyanúgy, ahogy a dúr skála hangközök (T, T, ST, T, T, T, ST) mintázata, a dúr akkordok két hangközből álló minták: dúr terc (M3), amely négy félhangot tartalmaz, és egy két félhangot tartalmazó kisebb terc (m3) .

Mi az a zongora akkordmenet?

Az akkordmenet megértéséhez meg kell értenünk az akkordok skálákon belüli működését.

A populáris zene előrehaladásának gyakran vannak akkordjai, amelyek ugyanazon skála hangjait kombinálják – a dal kulcsa. Ha az akkordok szigorúan a hangjukhoz tapadnak, a dallam diatonikus

Amikor a dalok váltanak a különböző billentyűk között, azt modulációnak nevezik

Ha akkordokat építenénk az 1,3,5 -ös mintával, a skála minden számától kezdve, és csak a skálán belüli hangokat használnánk, akkor ez valahogy így nézne ki:

1 2 3 4 5 6 7
C D E F G A B
E F G A B C D
G A B C D E F

Ezután megvizsgáljuk az egyes akkordok hangközeit a gyökük alapján, hogy meghatározzuk, hogy dúr (1,3,5) vagy moll (1,b3,5). Ezután egy ilyen mintát kapunk:

1 2 3 4 5 6 7
C-dúr d-moll E-moll F-dúr G-dúr A-moll B-moll (1,b3,b5)

Ez a minta lesz a legtöbb akkordfolyamat alapja a népszerű nyugati zenében, lehetővé téve a gyors és világos gyorsírást a más zenészekkel való kommunikációhoz. Az 1-4-5 progresszió például talán a legismertebb. C-dúr hangnemben ez C-dúr, F-dúr, majd G-dúr lenne.

Ha már jól mennek az akkordok, akkor lehet felbontani azokat különböző stílusban. Lásd a videóban a kottát a 17 percnél.

Konklúzió

Ez nagyon sok információ, de biztosak vagyunk benne, hogy ez az útmutató segít abban, hogy pillanatok alatt lejátszhasd az akkordokat!

Van olyan dalod, amit alig vársz, hogy eljátssz? Oszd meg velem az alábbi hozzászólásban!

 

Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Szeretném, ha hozzá szólnátok a témákhoz, gondolataitokat elmondjátok. Megköszönöm, ha másoknak is segítséget adtok azzal, hogy blog cikkeimet megosszátok a közösségi médiában. Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!

Ez is érdekes lehet számodra

Farsang a Petőfiben, a Vecsés Általános Iskola és Gimnázium iskolacsalogató programjában

Farsang a Petőfiben, a Vecsés Általános Iskola és Gimnázium iskolacsalogató programjában

Farsang a Vecsés Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium iskolacsalogató programjában 2023-ban. Hogyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük