Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Animációs rövidfilm készítése-Juhász Katalin és a Fogmanók

Animációs rövidfilm készítése Juhász Katalin Le a Fogmanókkal címmel azoknak, akik szeretik az animációt, korlátozott az idejük, és kreatívok akarnak lenni.

Animációs rövidfilm készítésének folyamata

Ez a cikkem animációs rövidfilm készítése folyamatát mutatja be

  • kezdeném azzal, hogyan találok ihletet a mindennapi tevékenységekben és hogyan fejleszthetek egy történetet úgy, hogy az érdekes legyen. Ebből eredően fogom rögzíteni a referenciafelvételeket, amely ez esetben a storyboardunk lesz. Találd ki, milyen történetet szeretnél elmesélni.
  • ezután megvizsgáljuk, milyen helyszínünk legyen a történet elmesélésére
  • ezután a 2D karakterek és eszközök különböző alkalmazásokból és forrásokból való beszerzésére összpontosítunk, vagy elkészítjük. Kinek milyen a felkészültsége CGI szakterületen, hogy megtaláljuk az alapul szolgáló vers és dalhoz legjobban illőt.
  • elkészítjük a karaktereteket. A környezet létrehozása után végig megyünk a tényleges  2D animáció létrehozásának folyamatán. Itt megmutatom azokat a tippeket, amelyek segítségével a lehető legjobb animációt készíthetem, bármilyen képzettségi szinttel is rendelkezel
  • miután elkészült az animáció teljesen, újra átnézzük, teszteljük és a végső „fényezésen” is átesik a forrás fájl indulhat is a teszt renderelés. Az utolsó simítás, amikor teljesen szinkronba hozzuk hangot (ez esetben a Juhász Katalin, Le a fogmanókkal című dalát) és kisfilmünk életre is kel
  • elkészítjük a végső optimalizált videót, az-az átkódoljuk olyan videó formátumra, ami minden eszközön nagyon jó minőségben és gyorsan lejátszható

Követelmények:

Az Adobe animate, vizuális effektek és mozgógrafikák bármilyen megoldásához szükséges -videó- ​​és hangszerkesztő, képszerkesztő -média kódoló -szoftverekre lesz szükséged. Én videó szerkesztésére Adobe Premiere Pro-t használtam. Képszerkesztésre mind vektorgrafikus Adobe Illustrator-t és pixelgrafikus Adobe® Photoshop® Adobe Creative Cloud kreatív alkalmazásait használtam. Media Encoder felet a sziklaszilárd renderelésért.

Szinte bármilyen elképzelhető formátumú kimenetet létrehozhatsz vele. Csak javasolni tudom, hiszen hang és videó egyszerű kódolását különféle formátumokban tudsz profin elvégezni. Nélkülözhetetlen a végső kimenetei optimalizált kreatív dokumentum eléréséhez.

1. Animációs rövidfilm készítése, első lépés,

A történet

Dalszerző-előadó: Juhász Katalin zenés gyerekműsorok készítője

Zeneszerző, ének, vokál Juhász Katalin- Le a Fogmanókkal animációs rövidfilm készítésének kitalálója
Zeneszerző, ének, vokál Juhász Katalin- Le a Fogmanókkal animációs rövidfilm készítésének kitalálója

Nekem könnyű dolgom volt, mert nem csak egy profi énekes, de profi íróval dolgoztam együtt ezen a projekten, akinek a dramaturg tehetsége itt is megmutatkozott. A forgatókönyv alapját is Juhász Katalin készítette el és nem csak zeneszerzés, ének, vokálban kapott szerepet. Mentovics Évi neve már ismert, elsősorban a gyermekverseket olvasók világában.  Olyan ember, aki nyugalmat áraszt felénk, kezét nyújtja felebarátjának, és szeméből a szeretet meleg fénye sugárzik. Az Ő versét zenésítette meg Katalin. Ahogyan fogalmazná:

Mert az, aki gyermekeknek is tud írni, az mindent tud!

A történet tehát, szinte meg volt. Már csak az animációs rövidfilm készítéséhez kellett adaptálnom. Egy kisfiú történetét mondja el, aki rádöbbent, hogy más „valami” is szereti az édességet, mégpedig a Fogmanó. De felveszi a „harcot” ellene és megmutatja, mint egy szuperhős, hogy Le a fogmanókkal a rendszeres fogmosással 🦷 😀.

2. lépés: Hozd létre a karaktereket….
3. lépés: Készítsd el saját forgatókönyvedet….
4. lépés: Storyboard elkészítése
5. lépés: Rétegek, az animációk létrehozása….
6. lépés: A háttérelrendezés létrehozása….
7. lépés: Hozd létre a durva animációt….
8. lépés: Letisztult animáció…optimalizálás, renderelés….

2. lépés: Hozd létre a karaktereket

Legkönnyebb leírni. Aki ebben a szakmában jártas, már tudja, hogy egy karaktert kitalálni is nehéz, nem, hogy megrajzolni.

Animációs rövidfilm készítése nem gyerekjáték, de ez esetben gyerekeknek készült. A 2D karakteralkotás jóval egyszerűbb, mint egy 3D-s karakter tervezése pl. 3ds Max-ban aminek fortélyait még anno 2009-ben sajátítottam el a Mesharray – Autodesk oktatóközpontjában (bemutatkozásomban olvashatsz erről is): geometrikus és organikus modellezési eljárásokat, az anyagok használatát, a textúrázási technikákat, 3D animációk készítését, a jelenetek bevilágításának elvét, a fényforrások és shaderek használatát, és végül, de nem utolsó sorban a lélegzetelállító grafikák készítéséhez elengedhetetlen renderbeállításokat.

Hozd létre a karaktereket egyéni csontozással-Animációs rövidfilm készítése
Hozd létre a karaktereket egyéni csontozással

Ehhez képest a 2d valóban egyszerűbb, de ugyan úgy megvannak az aranyszabályok. A 2D csontszerkezet felépítéséhez előre kell gondolkodnod, hogy mit is szeretnék majd mozgatni, az-az animálni. Mit szeretne a megrendelő. Mit lehet kihozni a legegyszerűben,

Kisfiú karakterkészlet oldalról-Animációs rövidfilm készítése
Kisfiú karakterkészlet oldalról

hogy leggyorsabban elkészüljön az adott animációs film egy dalhoz.

A mi főhősünk már a dalban kirajzolódik, de Katalinnak annyi volt a kérése, hogy egy kedves, aranyos kisfiú legyen és pár barátságos, de mégis ijesztő fogmanót. Szerencsére ez megkönnyítette a helyzetemet, mert kérhetett volna bonyolult karaktereket is.

A karakter elkészítésénél vedd figyelembe már az elején, hogyan fogod animálni. Mi a cél? Persze még forgatókönyved nincs, de  alapszabály, hogy 2d karakteranimációnál legyen meg az elülső és oldalsó karakterkészlet is, hogy legyen mihez nyúlni, amikor animálni fogod.

 

 

 

Kisfiú animációs karakter készítése vektorgrafikus szoftverben
Kisfiú animációs karakter készítése vektorgrafikus szoftverben

A fogmanók karaktereket tudtam, hogy nem fogom a végtagjaikkal mozgatni, ezért eleve nem is úgy terveztem azokat. Vektorgrafikus szoftverrel dolgoztam, hiszen parametrikusan szeretek dolgozni. soha sem tudhatjuk, hogy milyen felbontásban kell majd később egy fájl. Ha pixelgrafikusan dolgozunk, nyilván ezerszer könnyebb, de  parametrikusan nem növelhető a felbontás. Újra kell tervezni! (erre figyelj oda)

Vektorgrafikus szoftverrel készült el az animációs karakter
Vektorgrafikus szoftverrel készült el az animációs karakter

3. lépés: Készítsd el saját forgatókönyvedet….

Ahogyan korábban írtam. Nagyon nagy segítség volt, hogy nem nekem kellett megírnom. De itt szeretném felhívni a figyelmedet. Fontos, hogy az elkészült forgatókönyv kivitelezhető legyen. Ne fogadj el olyat, ami nagyon bonyolult lesz kivitelezned. Mindig egyeztess!

Ezért, ha nem is Te készíted, akkor is írd meg a sajátodat, hiszen Te tudod a legjobban, hogyan fogod tudni azt a jelenetet kivitelezni. Ami lehet, hogy csak egy mondat egy forgatókönyv írójának, az neked, mint kreatív animátornak, már lehet, hogy 3 nap elkészíteni!

Természetesen ez utón szeretném megköszönni Juhász Katinak, hogy megírta a forgatókönyvet (ami persze nem volt kötelező számára, de Őt, aki ismeri, elég alapos és részletes tud lenni, ami a kivitelezésénél már kellemetlen tud lenni :D). Ezért, picit lefaragtam a lehetőségekből, hogy az animációs projekt elé is készüljön.

A forgatókönyv:

LE A FOGMANÓKKAL! – FORGATÓKÖNYV

Írta: Juhász Katalin

 

0:00 mp-tól- 0:06 mp -ig – mosolygó fejű kisfiú ül a nappali kanapéján, előtte egy asztal, pislog egyet. A háttérben ablak, besüt a napocska, mosolygó arccal.

0:07 mp-től – 0:12 mp-ig – „nyalóka meg vattacukor, csokoládé-féleség” szövegrészre az említett nyalánkságok a képernyő bal oldaláról az asztalra érkeznek, a kisfiú arca mégjobban felderül, felhúzza a szemöldökét, szélesebben mosolyog úgy, hogy a fogai is kilátszódnak, szaporán pislog 2-3-at.

0:13 mp-től – 0:18 mp-ig -„jöhet fagyi, csoki torta, minden, ami édesség” szövegrészre a képernyő jobb oldaláról érkeznek az említett nyalánkságok, a kisfiú ide-oda kapkodva nekilát falatozni.

0:19 mp-tól – 0:32-mp-ig – „később aztán ó, a fogam…” – szövegrészre a kisfiú fájdalmas arccal  „felkiált” és az arcához kap, majd megjelenik egy gondolatbuborék a feje mellett, benne egy-két-három (? mennyi lehet? ) kis szörnyecske, vagyis a fogmanók, és egy szép ép fogat piszkálnak. / A szörnyecskék ne legyenek túl félelmetesek, inkább olyan kis gonosz kinézetű „valamik” ./                                    Közben a háttérben a napocska meglepett arcot vág, :O a szája lassan legörbül és egy felhőt húz maga elé. A továbbiakban így marad, csak a felhőt látjuk.

0:33 mp-tól – 0:59 mp-ig –  a kisfiú fájdalmas arccal támasztja a fejét ott, ahol fáj a foga, a szája legörbülve, nagyokat pislog. A feje melletti gondolatbuborékban a fogmanók beleharapnak az ép fogba.  A zenei etap végén 0:58mp-nél kezdődik egy pár hang elektromos gitár „szösszenet” erre a néhány hangra a közeledik a kép, a kisfiú eltűnik és csak a gondolatbuborék marad elöl a lakmározó fogmanókkal.

1:00 mp-től- 1:12 mp-ig – „hogyha van a recék mögött egy kis csokimaradék….” – az ettől kezdődő szövegrészben szó szerint azt kellene látnunk, amiről a szöveg szól , vagyis a fogak mögött megbúvó csokival együtt fogat esznek a fogmanók, a fogban pedig egyre nagyobb a lyuk. – vagyis szó szerinti szemléltetés…J

1:13 mp-tól – 1:25 mp-ig – a kép újra távolodik, és újra megjelenik a kisfiú, mindkét kezével fogja az arcát, elszánt tekintettel rázza a fejét ( „nem adom a fogamat!”) kezeit széttárja, újra az arcához emeli, mindkét kezével fogja az arcát és közben rázza a fejét. közben a gondolatbuborékban ugyanúgy falatoznak a fogmanók.

1:26 mp-től- 1:32 mp-ig – „van egy titkos haditervem „ – a gondolatbuborék eltűnik, a helyét felváltja egy izzó, ami felfénylik ( tudod, amikor jön egy zseniális gondolat, ennek az illusztrációja ) a kisfiú arca felderül, mosolyog, és az egyik keze mutatóujját a magasba emeli. Ebben a pillanatban a napocska újra előtűnik mosolygó vagy nevető arccal.

1:33 mp-től – 1:52 mp-ig – a következő képen már a fürdőszobában áll a tükör előtt, velünk szemben, tehát mintha a tükörből kinézve látnánk őt, és ismét azt kellene látnunk, amiről a szöveg szól, hogy előveszi a fogkeféjét, fogkrémet ken rá és lendületesen elkezdi mosni a fogát. A hab egyre nagyobb lesz, ahogy mossa a fogát, a végére már betakarja az egész arcát, csak a haja látszik ki. Most jönne egy izgalmas effekt, 1:52 mp-nél a zenében is van rá egy torzított „jáááááájjjj” kiáltás. 😀  Erre azt effektre azt kellene látnunk, hogy ebből a fogmosó habfelhőből a szélrózsa minden irányába menekülnek a fogmanók eltorzult arccal.

 

1:53-mp-től – 2:18 mp-ig – egy kép, ahogyan a kisfiú jóízűen falatozik, a következő kép, ahogyan mossa a fogát a fürdőszobában, a fogmanók a kép jobb és bal felső sarkában lebiggyeszett szájjal pislognak, mert nem tudnak kárt tenni a kisfiú fogaiban! L

 

2:19 mp-től – 2:33-mp-ig – a kisfiú áll a tükör előtt, szét van húzva a szája, hogy lássuk a teljes fogsorát, a fejét elfordítja előbb jobbra, majd balra (gyönyörködik a fogaiban ) 2:26 mp-nél van egy szövegrész: „csillog-villog mint a kristály” – a „csillog” szóra megvillan a fény a fogán.

2:34 mp-től – végig – a kisfiú még mindig a tükör előtt áll, pislog egyet és már csak mosolyog,  figyeli a fogmanót, aki megpróbál közeledni felé, de 2:37 mp-nél („harcba szállok ellened” szövegrészre ) a kisfiú felmutatja a fogkefét és a fogkrémet, és erre a fogmanó bánatosan, és végleg kisétál a képből.
Végül egy újabb képváltás, a kisfiú nevetve szökdécsel ki a házból, és labdázni, játszani kezd, szemmel láthatóan nagyon boldog. Teljes győzelem a fogmanók fölött!

4. lépés: Storyboard

Ha meg kell terveznie valamit, legyen az munkahelyen, iskolában vagy otthonunkban. A forgatókönyvünk elkészítése után nagyon leegyszerűsített módon is rajzoljuk meg a jeleneteket.

Ez segít felkészülni a lehetséges problémákra, megbizonyosodni arról, hogy tervünk eléggé megalapozott és itt lehet egyeztetni,  ötletelni másokkal, megrendelővel. A forgatókönyveknek számos felhasználási módja van a szórakoztatóiparban, az üzleti világban és az oktatásban. A történetlapunk vagy képes forgatókönyvünk már vizionálni fogja az animációnkat. Könnyebben átérezzük, átlátjuk a történetünket.

Ez is plusz munka és sok idő, de nagyon megkönnyíti a további munkát, amikor már magát a karakter animációt, jeleneteket készíted. A szöveges forgatókönyv leképezése már a fél projekt elkészültét jelenti  😀

Lássuk:

  1. történet kép

 

 

mosolygó fejű kisfiú ül a nappali kanapéján, előtte egy asztal, pislog egyet
Mosolygó fejű kisfiú ül a nappali kanapéján, előtte egy asztal, pislog egyet

2. történet kép

a kisfiú ide-oda kapkodva nekilát falatozni
A kisfiú ide-oda kapkodva nekilát falatozni

3. történet kép

A kisfiú fájdalmas arccal támasztja a fejét ott, ahol fáj a foga, a szája legörbülve, nagyokat pislog
A kisfiú fájdalmas arccal támasztja a fejét ott, ahol fáj a foga, a szája legörbülve, nagyokat pislog

És így tovább….

5. lépés: Az animációk létrehozása

A leghosszabb és az egyik legnehezebb folyamat. Sokan azt gondolják, hogy egy-két klikk és kész is. Súly-érzet, fizikai vonatkozások, a görbékkel való munka.
A másodlagos mozgások, lemaradó mozgások felépítése például kar és egyéb több komponensből álló testrészek mozgatására. A személyiség és akarat szerepe az animációban. A lábak és a talaj kapcsolata, a súlypont jelentősége a karakter animációban.

Van fogalmad, hogy egy egyszerű kar mozgása mennyi animációs képkockából áll? Vagy egy futás? Motion capture animációk összehangolása és így tovább.

Hogyan alkalmazhatsz klasszikus tween – t az Adobe Animate programban

Folytatás következik egy komplett videóval, amiben részletesen megnézheted és megtanulhatod képzésemen, hogyan készült az Animációs rövidfilm, Juhász Katalin Le a Fogmanókkal című dalához. De addig is:

Nézd meg a kész Le a Fogmanókkal című gyerekdal animációs videót lentebb

Zeneszerző, ének, vokál: Juhász Katalin

Zenei producer: @laci-versdalok7810

Animáció: Nagy Péter

Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Szeretném, ha hozzá szólnátok a témákhoz, gondolataitokat elmondjátok. Megköszönöm, ha másoknak is segítséget adtok azzal, hogy blog cikkeimet megosszátok a közösségi médiában. Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!

Ez is érdekes lehet számodra

Hogyan készítsünk medúzát és polipot

A víz világnapja-Hogyan készítsünk medúzát és polipot

Hogyan készítsünk medúzát és polipot A víz világnapja alkalmából, hogy gyermekeink kreatív fejlesztés közben megismerkedjenek …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük