Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!
Új vagy még az otthoni Zoom használata terén- online munkavégzésben, tanulásban
Új vagy még az otthoni Zoom használata terén- online munkavégzésben, tanulásban

Új vagy még az otthoni Zoom használata terén- online munkavégzésben, tanulásban?

Új vagy még az otthoni Zoom használata terén- online munkavégzésben, tanulásban? Íme néhány tipp, amelyek segítenek az online találkozókban (meeting), hogy profi legyél ebben is. Ma már elengedhetetlen része az oktatásnak az Internetes hálózat és a hozzá tartozó összes szoftver és driver alapszintű ismerete, mert mindez az információs technológia alapvető része.

Zoom Használata-Nem kell informatikusnak lenned, hogy zseni legyél az információs technológia egyik eszközének használatában.

De legalább ismerd meg, legjobb esetben tanuld is meg. Hiszen különböző trükkök megismerésével felkészülten fogsz megjelenni egy konferencián, előadáson, megbeszélésen,  online találkozókon és a legjobb tudásoddal fokozni tudod a csapat együttműködését.

Új vagy még az otthoni Zoom használata terén- online munkavégzésben, tanulásban?
Forrás: https://blog.zoom.us/

Neked sem “szakmád “az online digitális tér?

Mivel sok vállalkozó most arra van ösztönözve vagy akár felhatalmazva, hogy az alkalmazottként otthon dolgozhassanak a koronavírust érintő globális egészségügyi aggodalmak közepette, emberek milliói számíthatnak a mindennapi rutin és munkastílus megváltozására. Sajnos nem mindenki tud alkalmazkodni, hiszen vagy nem informatikus a végzettsége vagy nincsenek megteremtve az otthoni digitális eszközpark lehetőségei. Ráadásul nem mindenki szokott még hozzá az otthoni munkavégzéshez, tanuláshoz egy olyan “üzemmódba” való belépéskor, amely nem a megszokott helyről történik. Ez sokszor hatalmas erőfeszítést jelent sokaknak, akiknek nem volt eddig “szakmájuk” a digitális tér.

Az otthoni munkavégzés és tanulás egyértelmű célja, hogy időt takaríts meg. Nem kell az ingáznod. Több időt tölthetsz a családdal és talán még néhány dolgot  is elvégzel a ház körül 😇. De sajnos vannak benne buktatók és kihívások. beleértve a magányt, a kapcsolattartást és azt a sok-sok fokozott  figyelemelterelést az Interneten, amivel állandóan “bombáznak” téged, jelentős hatással lehetnek a pszichédre és a termelékenységedre. De itt vagyok, hogy segítsek Neked ebben!

Akár a hálószobádból, konyhádból, kávézóból, könyvtárból vagy a bérház folyosóján 😁 dolgozol vagy tanulsz, összeállítottam néhány tippet, amelyek segítenek a beállításban, korlátozhatod a zavaró tényezőket, fenntartható titoktartást is betartod és a profiként fogsz megjelenni az online találkozón, nem számít hol  is vagy.

A megfelelő  licenc és Zoom szoftver letöltése

1. lépés: Hozz létre egy Zoom-fiókot – ingyenes a regisztráció! Van van Pro verzió (fizetős), de ha csak egy gyors megoldásra van szükséged, hogy videóval találkozhass és tanulhass, az ingyenes verzió minden szükséges képességet és funkciót biztosít számodra. Akárhogy is, körülbelül 30 másodpercig tart a Zoom-fiók regisztrációja. De azért itt leírom, hogy mik a fő különbségek dióhéjban persze:

 • Zoom Basic: Ez az ingyenes verzió. Nagyszerű 1: 1-ben korlátlan videó konferencia beszélgetéshez és csoportos hívásokhoz is (40 perces időkorláttal, ha Te vagy a találkozó házigazdája). A Zoom Chat szolgáltatással korlátlan közvetlen és csoportos üzenetküldési lehetőséget is kapsz.
 • Zoom Pro:  14,99 USD / hó áron az összes Basic és továbbfejlesztett rendszergazdai vezérlést megkapod a találkozókon, a felhőbe mentéssel együtt (előadás record). Hasonlíts össze a terveket és az árakat, hogy megtudd, Neked melyik a legmegfelelőbbet.

2. lépés: Töltsd le a Zoom Meetings szoftvert asztali számítógépedre vagy mobil eszközeidre. A letöltési útmutatót itt találod . Innen csak jelentkezz be, és máris indulhat a konferencia vagy a tanulás, stb.!

 

Legtöbbször a legnagyobb probléma, ha nem sikerül csatlakoznod a Zoom megbeszéléshez!

Nagyon kellemetlen, amikor időre ottszeretnél lenni a megbeszélésen, oktatáson, de nem tudsz belépni.

Soha ne add fel. Az a kérésem, hogy ha nem vagy biztos magadban, akkor legalább 1 órával korábban csatlakozz. Teszteld (de lentebb a tesztelésről találsz információt). Az előadást pontosan illik kezdeni, ezért jobb, ha nem az utolsó pillanatban érkezel meg. Nem az utolsó pillanatban teszteled le az eszközeidet. És máris rohansz az admin-hoz, hogy “nem tudok belépni”. Készülj fel előre, hogy kérdezni fogja, hogy mi a “hibaüzenet”. Mit tapasztalsz, mit látsz amikor nem tudsz belépni. Használ ilyenkor képernyő metsző alkalmazást és küldd el a képet a hibáról. Ilyen szoftverből van ezer, de had javasoljak párat:

 • gyors egyszerű képernyő metsző a PrtScr. Itt tudod letölteni és telepítsd fel a gépedre. Évek óta működik. Nagyon egyszerű használni.
PrtScr -képernyő készítő szoftver
PrtScr -képernyő készítő szoftver
 • vagy alkalmazd a Windows képmetszőjét: ha az ablakok ikonra- klikkelsz a tálcádon és elkezded gépelni, hogy “képmetsző”….fel is dobja 🙂
  Képmetsző
  Képmetsző

 

Legtöbbször találkozhatsz ezzel a hibaüzenettel

Kérjük, várja meg, amíg a házigazda megkezdi ezt a találkozót
Kérjük, várja meg, amíg a házigazda megkezdi ezt a találkozót
 • The meeting is waiting for the host to join.” : Ez azt jelenti, hogy a Zoom találkozót még nem indította el a “házigazda”. Ezért próbáld később.
 • Please wait for the host to start this meeting“: Kérjük, várja meg, amíg a házigazda megkezdi ezt a találkozót. Ilyenkor próbálkozhatsz újra csatlakozni picit később, amikor már a házigazda elkezdi a Zoom találkozót és engedélyezi számodra a bejutást az “Admit all” gomb megnyomásával. Ez a házigazda feladata elfogadni a folyamatosan érkező felhasználókat! Ha ezt nem teszi meg, akkor “kint maradnak” a felhasználók.

Megoldás: kérd meg a házigazdát más kommunikációs csatornán, hogy kezdje el a találkozót, mert még nem tudsz belépni. De lehet javasolni a házigazdának (aki indítja a találkozót), hogy eleve úgy állítsa be a csatlakozást, hogy akkor is betudjanak lépni a felhasználók, amikor még nem lépett be a házigazda (előadó, tanár, stb.). Ilyenkor javaslom egy Zoom esemény elindítójának, hogy ezekkel a beállításokkal készítsen üzemezett Zoom találkozót:

 • Csatlakozás engedélyezése azelőtt, mielőtt csatlakozna a Zoom találkozó indítója (házigazdája):
Csatlakozás engedélyezése azelőtt, mielőtt csatlakozna a Zoom találkozó indítója (házigazdája)satlakozás engedélyezése azelőtt, mielőtt csatlakozna a Zoom találkozó indítója (házigazdája)
Csatlakozás engedélyezése azelőtt, mielőtt csatlakozna a Zoom találkozó indítója (házigazdája)

 

Ha mégis elakadtál a technika ördöge miatt, akkor ne aggódj: a Zoom találkozók felvehetők, amit megosztanak Veled.

 

Az értekezlet résztvevőinek irányítása részletesen (angolul)

Szerintem beszéljünk a Zoom beállításáról, mert ezt tartom fontosnak így elsőre

A laptopod (Mac vagy PC) valószínűleg beépített kamerával és hanggal rendelkezik, de nagy különbséget jelent számodra és mások számára a találkozó élményében, ha minőségi webkamerát és jó mikrofont használsz. Tudom-tudom…jól felverték a webkamerák árát, mióta ez a pandémia megjelent. Az online oktatás egyik kivételes eszköze. Sajnos a nagy kereslet felverte az árakat, de, ha javasolhatok neked “jópénzért” FHD kamerát, a Xiaomi Imilab W88S -ot (8-9 ezer Ft jelenleg): Videófelbontás 1920 x 1080.Maximális képfrissítés (felbontás másodpercenként) 30 fps. A laptop kamerájához képest, szinte Ég és Föld, ha fogalmazhatnék így. Persze ez a kamera nem helyettesíti a komoly Twitch, YouTube és hasonló csatornákhoz szükséges stream lehetőségét.

Xiaomi Imilab W88S
Xiaomi Imilab W88S. A képre kattintva tudod megvásárolni (amig a készlet tart)

Annak érdekében, hogy a legjobban nézzél ki a kamerában Logitech Brio (100 ezer Ft.) webkamerára lenne szükséged, de ehhez már szinte befektetésre lesz szükséged :).  Még egy vezetékes mikrofonnal rendelkező fejhallgató sem ártana, hogy ne zavard a többieket a környezetedben. Nézd meg ezt a tesztet, amit ebben a videóban látsz. Láthatod, hogy  gyakran látott különböző beállításokkal milyen eredményeket érhetsz el. A videó nem magyar, de amit látsz és hallasz, az a lényeg 🙂

Logitech Brio webkamera
Logitech Brio webkamera

És ne felejtsd el az internetedet. Az otthoni internet általában nem olyan gyors, mint egy irodai hálózat. Ez azt jelenti, hogy ha az összes családtagod filmeket néz és játékokat játszik :), sávszélességgel kapcsolatos problémákat tapasztalhatsz. Biztos lehetsz benne, hogy a Zoom erre a hatékonyságra van optimalizálva és köztudottan kiválóan működik otthon, kávézókban és a mobilhálózaton is. Sérült sávszélesség esetén pedig a Zoom-ban elsőbbséget élvez a hang a videókkal szemben, hogy biztosan halljunk és halljanak téged.

Amikor már elkészültél a szoftverrel, a beállításokkal és az interneted is szuper (nem foglalja az egész családod a sávszélességet), látogass el a www.zoom.us/test oldalra, hogy teszteld audio (mikrofonodat) és videódat (web kamerád). Csatlakozz egy gyors találkozóhoz (meeting), hogy a kommunikációs beállításaid tökéletesek legyenek.

Megbeszéléshez szükséges hang és videó tesztelése
Megbeszéléshez szükséges hang és videó tesztelése: klikk a képre

 

 

Zoom tesztelése-hogy ne érjen meglepetés
Teszteld audio (mikrofonodat) és videódat (web kamerád). Csatlakozz egy gyors találkozóhoz (meeting), hogy a kommunikációs beállításaid tökéletesek legyenek.

Kezdd el a találkozót és az együttműködést!

Íme néhány olyan lehetőség, amelyek eredményessé és hibátlanná teszik meeting-et a Zoom segítségével.

Lehetőségek az online Zoom találkozó alatt

Zoom opciók és ikonok
Zoom opciók és ikonok
 • Join Audio gomb: csak akkor jelenik meg, ha valamiért a csatlakozás folyamán nem telepítetted (engedélyezted) a mikrofonodat, vagy a számítógépeden probléma volt a hangbeállításokkal. Kattints a “füles” okonra, hogy hallhasd megbeszélést! Ha minden rendben van, akkor egy mikrofont fogsz látni.
 • Participants gomb: a résztvevők, meghívottak listája.
 • Share Screen gomb: ha rákattintasz erre a gombra, akkor jelezheted az előadónak, hogy szeretnéd megosztani a képernyődet. Persze, ha az előadónak van ehhez jogosultsága (mert lehet, hogy nem főadmin)
 • Chat gomb: az előadáson jelenlévők írhatnak az előadónak vagy privátban másoknak – itt tudsz például kérdést feltenni. De vigyázz, mert mindig megkell nézned, hogy ki van kijelölve. Mindenki vagy egy adott személy. Mert kellemetlen, ha a közösbe írsz, amit nem szerettél volna megosztani mindenkivel! Vagy másnak küldöd el (akivel utoljára Chat-eltél az az opcó marad meg)
 • Leave Meeting gomb: itt tudsz kilépni az előadásból

 

Virtuális háttér (kép vagy videó) a káosz elrejtéséhez
Egy szép háttér vagy videó feltöltése segít elrejteni a háttérben való rendetlenséget és egyéb vizuális zavaró tényezőket, különösen azok számára, akik esetleg egy nyitott  hálószobából dolgoznak, vagy van  egy kutyájuk, aki követ Téged, vagy alkalmanként mások is tevékenykednek a háttérben valamit.

Virtuális háttér (kép vagy videó) a káosz elrejtéséhez

Virtuális háttér (kép vagy videó) a káosz elrejtéséhez a Zoom-ban
Virtuális háttér (kép vagy videó) a káosz elrejtéséhez a Zoom-ban

A billentyűzeten nyomd meg a szóközt az ideiglenes némításhoz

Szeretnél némán maradni egy találkozón, hátha kutyám ugat, vagy ha valaki csenget, vagy “ordít” a gyermeked, akkor kikapcsolod a mikrofonodat. Ha oktatáson vagy egy előadáson vagy, illik kikapcsolni a mikrofont, mert ezzel megtiszteled az előadót. A szóköz billentyűzet folyamatos megnyomásával némítást feloldhatod, hogy gyorsan hozzászólj a témához, így sokkal egyszerűbbé válik a hangom kezelése. Ez minden Zoom Meeting csomagban megkapod. De folyamatosra is bekapcsolhatod, ha ráklikkelsz a mikrofon ikonra. (de ezzel az opcióval elfelejted majd kikapcsolni 😉 és mindenki hallja, mit is csinálsz, beszélsz éppen. Nagyon kellemetlen helyzetbe kerülhetsz!)

Zoom némítás feloldása szóköz billentyűvel
Zoom némítás feloldása szóköz billentyűvel

Képernyő megosztása

Könnyű megosztani a képernyőnket és együttműködni a Zoom funkcióval. Platform több felhasználót is támogat, akik egyszerre oszthatják meg a képernyőket. Remekül együttműködő csapatok, pedagógusok, előadok, de legfőképpen mérnökök számára.

Whiteboard (rajzoló tábla)

A Zoom támogatja a valós idejű együttműködést a faliújság szolgáltatás révén! Míg a whiteboard ( a legtöbb eszköz érintőképernyő nélküli még), nehézkes lehet kezelni. Fontold meg, hogy csatlakozz az értekezlethez egy iPadd-el, majd oszd meg / faliújsággal az iPad-et.

Integráld a naptáradat

Én a G-mailt használom leggyakrabban, ezért át fogok menni ezen a folyamaton, de itt többet találsz a naptárintegrációról, ha az Office 365 vagy az Exchange szolgáltatást használod.

 1. Lépj be a Zoom adminisztrációs portáljára, és csatlakoztasd a naptáradat. (Kb. 1 percet vesz igénybe)
 2. Telepítse a Zoom for G-Suite plug-int , hogy rendkívül egyszerűvé tegye a Zoom Meeting linkek hozzáadását az összes naptári eseményhez.

Itt van egy 1 perces videó lentebb, ahol láthatod, hogyan lehet integrálni a naptáradat

Hozzászólás a megosztott tartalom felett

A tervezés vagy a dokumentuma szerkesztése sokkal könnyebb, ha együtt jegyzetelhetsz és szerkeszthetsz a többiekkel. Győződj meg arról, hogy a jegyzetelő eszközök használata megosztott képernyőn vagy táblán egyszerűsítése érdekében kihasználod a Zoom társhozzászólás képességeit.

Jegyzetelő eszközök használata megosztott képernyőn vagy táblán

Jegyzetelő eszközök használata megosztott képernyőn vagy táblán
Jegyzetelő eszközök használata megosztott képernyőn vagy táblán (Whiteboard)

Használd az értekezleten belüli csevegést (Chat) a fájlok és erőforrások megosztásához

A megbeszélésen belüli csevegést olyan linkek vagy erőforrások megosztására használom, amelyeket a találkozón megvitathatunk. Például a csapattagok megosztják a Google-dokumentumokat, URL-eket vagy csak gyors megjegyzéseket (hogy ne zavarják a folyamatban lévő beszélgetéseket).

Használd az értekezleten belüli csevegést a fájlok és erőforrások megosztásához

Használd az értekezleten belüli csevegést a fájlok és erőforrások megosztásához
Használd az értekezleten belüli csevegést a fájlok és erőforrások megosztásához

Engedélyezd a „Touch Up My Appearance” (Megjelenésem retusálása) funkciót a finom videójavításhoz

Ez a képesség a Zoom beállításain keresztül engedélyezhető. Segít csökkenteni a szem alatti táskákat 🙂 és az enyhe bőrhibákat, simább megjelenést kölcsönöz.

Biztonságos megbeszélés élménye

Előfordulhat, hogy az irodai beállításokat a biztonsági beállításaid alapján “tárcsázza”, de a távoli munkavégzés beállításához szükség lehet némi segítségre. A Zoom rengeteg nagyszerű funkcióval rendelkezik a meetingek védelme és a magánélet biztosítása érdekében. Ezért a Zoom segítségével végezd el ezeket a folyamatokat:

 • Zárd le az értekezletet, ha vége van és a csatlakozáshoz jelszót állíts be
 • Engedélyezd a Váróterem  (Waiting Rooms) funkciót, és csak akkor engedd be / indítsd el a felhasználókat, ha készen állsz arra, hogy csatlakozzanak hozzád. Ráadásul a csatlakozni vágyók sem “idegeskednek”, hogy nem engedték még be őket!
  Zoom váróterem funkció
  Zoom váróterem funkció engedélyezése
 • Az értekezlet résztvevőit csak azonos domainnel rendelkező hitelesített felhasználókra  is korlátozhatod.
 • Engedélyezd a vízjelet az audión és a videón, ha az értekezlet témája érzékeny
 • Korlátozd a képernyőmegosztást egy adott alkalmazás tartalmára, nem pedig a teljes asztalra, így a résztvevők véletlenül sem láthatják azt, amit nem kellene.

Képernyő, tartalom vagy második kamera megosztása

Egyéb otthoni munka, home office tippek

Irány a  kávéfőzés és ivás, a légkondi állítgatása vagy a személyes megbeszélések, általában megszakítják az irodában töltött napodat és fontos, hogy otthon is tartsd meg ezeket a hasonló rutinokat. Legfőbb ajánlásom, hogy ugyanúgy tartsd be a rutinodat, mint egy irodába belépéskor. Ha minden reggel elvégzed a dolgodat – fogmosás, zuhanyozás, reggeli elfogyasztása stb. -, akkor könnyebben elfogadod az otthoni online munka vagy tanulás változásokat és tudsz majd jobban koncentrálni.

Íme néhány más otthoni munka-tipp: Zooming tippjeim 🙂

 • Öltözz fel rendesen: öltözz fel tetőtől talpig. Ne feledd az inget vagy ruhádat felvenni, amelyet általában az irodai munkához  is viselnél és ne azt a borzasztó, régi inget, amelyet takarításkor használsz
 • Rendszeresen állj le a munkával: Csakúgy, mint az irodában, proaktívan tarts szüneteket óránként, hogy elkerüld a kiégést. Vidd a kutyát egy extra sétára (a kutyád imádni fogja!), Tedd be azt a rengeteg ruhát a mosógépbe, vagy tölts 15 percet kint a gyerekekkel (ők is imádni fogják!).
 • Nyújtózkodj! Nekem eleve szol az okosórám :), ha nem mozgok….😁 Állítsd meg a videódat, és óránként nyújtózkodj egy kicsit. Tegyél egy kört a konyhában a hívások között, vagy használj egy masszázs labdát vagy masszírozót a hátadon, hogy megakadályozd a az izmaid beállását.. Vagy tedd szórakoztatóbbá és használj virtuális videó edzés hátteret és alkalmazd azt értekezlet során többször!
 • Közöld az elérhetőségedet: tedd közzé naptáradat, hogy mások is láthassák és gyorsan megértsék, hogy most foglalt vagy. Blokkolhatod a projektek idejét, emlékeztetőket állíthatsz be a fontos feladatokhoz, sőt időt is fenntarthatsz a vacsora megkezdéséhez. A Zoom Chat állapotát “foglaltra” is kapcsolhatod, ha már zsong a fejed a Zoom chat miatt 🙂
 • Távolítsd el a zavaró tényezőket: Csukd be az ajtót, hogy a magánéleted különválaszd munkádtól. Legyen egy magánszférád a munkádhoz, tanulásodhoz is, különösen otthon. Még egy függöny felakasztása is segíthet a tér elkülönítésében. Érdemes bezárni a weboldalakat, híreket és szüneteltetheted az értesítéseket, hogy ne kísértsen a közösségi média folyamatos ellenőrzése (pont elég őrült van az utakon, akik vezetés közben is a telefont nyomogatják). Ha beállítasz egy értekezletet, képzést, megbeszélést a nap folyamán a hírcsatornák megtekintése várhat későbbre. Nem fogsz lemaradni semmiről.
 • De kerüld az elszigeteltséget és a magányt: Sok embernek szüksége van a személyes kapcsolattartásra a csapatával, tanulókkal. Ezért hasznos, ha napi csapattartást és bejelentkezést tartunk. Akár a csoportos ebédet is beállíthatsz kollégáiddal a Zoom alatt 😁.  Teljesen más lesz a hangulat. Ha nem is helyettesíti a valódi kapcsolatokat, akkor is több és jobbérzés lesz. Beszéljen élőben, vagy tiltsd le a hangot és csevegj a csoporttal vagy egyesével  privátban. Szükséged van beszélgetésre ,kapcsolatokra.
Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Szeretném, ha hozzá szólnátok a témákhoz, gondolataitokat elmondjátok. Megköszönöm, ha másoknak is segítséget adtok azzal, hogy blog cikkeimet megosszátok a közösségi médiában. Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!

Ez is érdekes lehet számodra

Zongora alapok tanulása és gyakorlása Halloween témára

Zongora alapok tanulása és gyakorlása Halloween témára [alapfokú]

Zongora alapok tanulása és gyakorlása Halloween témára alapfokon gyermekeknek is. Kiváló lehetőség megtanulni az alapokat …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük