Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!
Szeretnéd eladni a számítógépedet? Itt van, hogy mit kell tenned
Szeretnéd eladni a számítógépedet? Itt van, hogy mit kell tenned

Szeretnéd eladni a számítógépedet? Itt van, hogy mit kell tenned

Szeretnéd eladni a számítógépedet? Egy kis munkát  belefektetsz és könnyebben eladhatod a lassú vagy régi laptopodat vagy asztali számítógépet egy kis extra készpénzhez juthatsz.

Ideje frissíteni a legújabb Windows 10 számítógépedre?!

Szeretnél megszabadulni a Neked régi, de még másoknak tökéletesen használható számítógépedtől. Új laptop vagy asztali számítógép vásárlás izgalmas, de potenciálisan drága élmény lehet számodra. Ennek azonban nem kell így lennie. Segíthet az új számítógép költségeinek ellensúlyozásában, ha eladod a régi számítógépét.

Ha szeretnéd eladni a számítógépedet, még ha lassúnak és elavultnak tűnik, meglepődsz, hogy mennyit ér  még a laptopod. Még , ha pár  tízezer ezer forintot is keresel rajta, még mindig jobb, ha szemétbe dobod újrahasznosítás nélkül 🙁 vagy  felrakod a szekrényre és ott porosodik, amíg el nem felejted!

Jómagam mindig egy rokon gyermekének ajándékozom, mert még ők nagyon is hasznát veszik, akár az iskolai tanulmányaikhoz.

Mielőtt ezt a régi, lassú számítógépedet  pénzzé tennéd, meg kell tenned néhány szorgalmas „információs technológiai” munkát

A személyes fájlok biztonsági mentésétől a merevlemez törléséig szánj egy kis időt arra, hogy a számítógép készen álljon az új tulajdonosnak

Biztonsági másolat készítése a személyes fájljaidról!

Senki sem akarja elveszíteni a számítógépen tárolt fontos dokumentumokat, szoftvereket, kreatív megoldásokat,  képeket és videókat. A számítógép gyári alaphelyzetbe állítása előtt ne felejts néhány percet rászánni erre. De lehet, hogy Neked egy órába is beletelik, attól függően, hogy hány fájlod és mappád van , amit át kell másolnod (vagy áthelyezned)  egy külső merevlemezre. (HDD)

Ha nincs külső merevlemezed, bármikor feltöltheted azokat egy felhőalapú tárolási szolgáltatóhoz, például OneDrive, Dropbox vagy Google Drive . Én is inkább ezt javaslom, mert a külső merevlemezed sem tart örökké és ha elveszíted az adatokat, a visszaállítás (ha még lehet persze) olyan drága lesz, mint 10 év előfizetés bármelyik felhő alapú tárhelyhez.

Javaslat: mindenféleképpen használj egy felhőtárolású szolgáltatást párhuzamosan (folyamatosan szinkronizálva minden eszközöddel)  és havonta egy külső HDD-re is másold át a fájlokat. Ez a tuti biztos. Fontos, hogy ezt a külső winchester-t csak a mentéskor használd. Ne legyen állandóan a számítógépedhez csatlakoztatva. Feleslegesen ne „pörögjön”

OneDrive

Fájljaidat és fotóidat a OneDrive-ba mentheted folyamatosan is (szinkronban), és bármilyen eszközről, bárhonnan elérheted azokat.

A kijelölt fájlokat anélkül is elérheted, hogy internetkapcsolatot létesítenél
A kijelölt fájlokat anélkül is elérheted, hogy internetkapcsolatot létesítenél

Dropbox

A Dropbox online fájltárolási szolgáltatás, amelyet a Dropbox Inc. üzemeltet. Lehetővé teszi állományok felhőben tárolását, szinkronizálását és megosztását. Leginkább „munkaterületre” használják üzleti célokra.

Bejelentkezés a Dropbox-ba
Bejelentkezés a Dropbox-ba

Google Drive

Fájltárolás, -megosztás és -hozzáférés minden eszközről. Az első 15 GB tárhelyet ingyen adják. Bármilyen fájlt tárolhatsz. Őrizd meg a fotókat, történeteket, dizájnokat, rajzokat, felvételeket, videókat és más tartalmakat.

Google Drive – Felhőtárhely
Google Drive – Felhőtárhely

Ha mindent elmentettél, akkor jelentkezz ki minden fiókból

Szánj rá néhány percet, hogy kijelentkezz az összes e-mail fiókodból, alkalmazásodból és szolgáltatásokból a Windows PC-n-en. Ezzel biztosítva lesz, hogy bárki, aki a számítógépedet megszerzi nem férjen hozzá személyes információidhoz, miután az eszközt kiadtad a kezedből. Noha ez valószínűleg nem történik meg, ez egy extra biztonsági lépés, amelyet meg kell tenned és meg kell tenned, főleg azért, mert az új tulajdonos is továbbadhatja :). Soha nem tudhatod, merre fog járni a régi számítógéped!

Nyiss meg minden olyan alkalmazást, amelybe be vagy jelentkezve, és jelentkezz ki. Bármely fiók eltávolításához a Windows 10 gépház, lépj a Fiókok > E-mail és fiókok elemre, majd kattints az egyes fiókokra > Kezelés > Fiók eltávolítása erről az eszközről .

Fiókbeállítások
Fiókbeállítások

Töröld a merevlemezt is

Az összes fájlod és mappád biztonságosan mentve, és a fiókok eltávolítva, ideje törölni az összes információt és adatot a számítógépedről. Ha laptopon dolgozol, ellenőrizd, hogy az áramforráshoz van-e csatlakoztatva. A merevlemez törlése eltarthat egy ideig, különösen, ha sok információ van a számítógépén.

1. A Windows 10 PC-n kattints a Start menü ikonra a képernyő bal alsó sarkában.

2. Kattints a Gépház fogaskerék ikonra .

3. Keresd meg a Frissítés és biztonság elemet a lehetőségek listájában. Kattints rá.

helyreállítás

4. Keresd meg és kattints a Helyreállítás elemre az ablak bal oldalán található lehetőségek listájában.

5. Kattints a Kezdés gombra a gép alaphelyzetbe állításához.

6. Válaszd az Összes eltávolítása lehetőséget.

7. Kattints a Beállítások módosítása opcióra, és csúsztasd a kapcsolót az Adat törlése pontra . Ez arra kényszeríti a Windows 10-et, hogy törölje a merevlemezt a fájlok törlése után, és mások számára megnehezíti a személyes fájlok helyreállítását.

8. Kattints a Megerősítés elemre , majd kövesd a többi utasítást, amelyek alapvetően megkövetelik, hogy igazolja, hogy valóban vissza szeretné-e állítani a számítógépet.

Amint a folyamat elindul, hagyd békén számítógépedet, mert több órát is igénybe vehet, és a számítógép néhányszor újraindul. Tudni fogod, hogy elkészült, ha megjelenik a Windows kezdeti telepítő képernyője, vagy ha hallod, hogy Cortana beszélgetni kezd 🙂 ( egy beépített személyi asszisztens, amely reagál az egyszerűbb hangutasításokra)

Nem ismered a rendszer specifikációit?

Mielőtt valahol eladásra kínálod a gépedet, pontosan tudnod kell az adatait. Ehhez szükséged lesz a modellszámra, amit  leggyorsabban  laptop házának alján megtalálsz. Általában van leírás és az eszközgyártó logója. Ebben a részben a modellszámot is biztos megtalálod. Lehet, hogy nagyítót kell használnod hozzá 🙂

Vedd figyelembe ezt, mivel ez egy gyors és egyszerű módja annak, hogy leírd vagy elmond valakinek, hogy pontosan mit fogsz eladni neki.

rendszer
rendszer

Ha a modellszám nem található, vagy a név keresése nem jeleníti meg a rendszer specifikációit, kattints a jobb gombbal a Start menü ikonjára, majd az opciók listájában kattints a Rendszer elemre. Az Eszköz specifikációk alatt megtalálható a processzor és a telepített RAM vagy memória. A merevlemez méretének megtekintéséhez kattints az ablak bal oldalán található Tárterület elemre.

Turbózzuk fel a számítógépet

Mivel már alaphelyzetbe állítottad ezáltal sok mindentől megszabadultál, de biztonsági okokból  fontos, hogy tisztítsuk meg az adott PC-t a fertőzésektől. Egy vírus kémprogram, vagy féreg veszélyt jelent az új tulajdonos számára is, de további kellemetlenségektől is megkímélhetjük magunkat. Ráadásul a kártékony programok jelentősen csiga lassúvá teszik a számítógépet.

Persze, ha eddig nem volt vírusölő szoftver a gépeden, az súlyos hiba, akkor most nem fogsz rohanni előfizetni egy új szoftverre, de bátran tölts le egy valóban ingyenes programot. Mindössze néhány olyan ingyenes vírusirtó van Windows-hoz, amely valódi védelmet biztosít számítógépünk számára.

Figyelem:  olyan ingyenes vírusirtókat is találunk, amelyek igazából csak profin álcázzák magukat és személyes adatainkat lopják el! Figyelj oda! Kizárólag megbízható, megbízható vírusirtókat tölts le.

Legegyszerűbb ingyenes vírusirtó, ami nem terheli a gépedet nagyon, amit már amúgy is eladni készülsz :), nehogy pont e-miatt legyen még lassabb, hiszen egyes vírusirtó programok „zabálják”  a memóriát és a processzort. Ezért javaslom neked a Bitdefender-t. Itt tudod biztonságosan letölteni

Hol és hogyan lehet eladni a számítógépét?

Mennyiért is adjuk? Az ár meghatározásának egyik jó lehetősége, ha a hirdetés feltöltése előtt alaposan szétnézünk, hogy a hasonló konfigurációjú gépeket milyen árban értékesítik. Nézzük  online aukciós portálokon, mint például a Vatera, Tesz-Vesz, Boltamarson, Jófogás.

De akár a Facebook Marketplace segítségével is értékesítheted, hiszen az a helyi lakókat célozza meg. És fontos, hogy ne kelljen szállítani, csomagolni, mert az plusz költség lesz. Meg kell tervezned, hogy személyesen találkozol a vásárlóval. Ez normális időkben elég stresszes lehet, de a folyamatban lévő koronavírus-járvány csak bonyolítja sajnos az ügyeket.

Ha úgy döntesz, hogy megmutatod az eladásra szánt gépedet, vagy tartozékait, feltétlenül jól megvilágított fényképeket készíts róluk. Feltétlenül jelezd a hibákat vagy a karcolásokat, és sorolj fel mindent, ami benne található – például a töltőt vagy az eredeti dobozt, stb.

Útólsó esélyként

Ha nem vagy biztos benne, hogy mégsem akarod eladnia számítógépedet, akkor néhány dolgot megtehetsz még „életének” meghosszabbítása érdekében. Ha nagyon lassan fut, akkor van néhány hibaelhárítási lépés, amelyet kipróbálhatsz. De fordulhatsz hozzám is bizalommal. Távsegítséggel az otthonodban elvégzem a szükséges lépéseket, hogy a végén mégis úgy dönts, hogy -jó lesz még ez nekem, hiszen jobb, mint újkorában 🙂

 

Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Szeretném, ha hozzá szólnátok a témákhoz, gondolataitokat elmondjátok. Megköszönöm, ha másoknak is segítséget adtok azzal, hogy blog cikkeimet megosszátok a közösségi médiában. Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!

Ez is érdekes lehet számodra

Kreatív média megoldások karácsonyra: zenélés és a kreatív időtöltés előnyei a nevelésben

Kreatív média megoldások karácsonyra: zenélés és a kreatív időtöltés előnyei a nevelésben

Kreatív média megoldások: zenélés, zenehallgatás és a kreatív időtöltés előnyeit szeretném kihangsúlyozni ezzel a cikkemmel. …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük