Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!
internet biztonság-digitális védelem a szülők segítségével
internet biztonság-digitális védelem a szülők segítségével

Internet biztonság: 5 online biztonsági tipp gyermeke védelmére

Ahogy egyre több gyermek tér vissza az iskolába, itt az ideje elgondolkodnod az internet biztonság terén is. Úgy tűnik, hogy az online tanulás kiemelkedően több lesz ezen időszak tanéveiben. Jó ötletnek tartom, hogy segítsd Te is gyermekeidet abban, hogyan nézzen szembe a különböző digitális kihívásokkal, digitális oktatással. 😱

Az intelligens és “okos” eszközök szerepet játszanak a gyermeked mindennapi életében, ezért adok családod számára néhány biztonsági tippet:

Gyermekek online biztonságának megőrzése. Útmutató a szülőknek korábbi cikkem kiegészítéseként még jobban segítek abban, hogyan kerüld el a potenciális veszélyeket.

 

Gyermekek online biztonságának megőrzése
Gyermekek online biztonságának megőrzése

Ha rugalmas vírusvédelmet, biztonságot, külső védelmet, adatok védelmét, jelszó kezelést szeretnél és még hozzá gyermekeidet is szeretnéd megvédeni, akkor olvass tovább.

Erősen ajánlom számodra a Bitdefender szolgáltatását

1. Beszélj az online kockázatokról gyermekeddel. Az Internet biztonság nagyon fontos!

Sajnos a szülő maga sem ismeri a veszélyeket az interneten, így nem is tud segíteni. Sőt, eszébe sincs, hogy beszélnie kell az internet biztonság veszélyéről!

Beszélj nyíltan arról, hogy mi elfogadható az online “élethez”, internet biztonság szabályaiban: megosztásoknál, kommenteknél, Facebook csoportok kommunikációjában vagy , akár egy broadcast live (élő közvetítés) során. Mai fiatalok bele sem gondolnak és egy kattintással megosztják élőben az életüket. Szabályokat  állíthatsz be a családdal, barátokkal és kollégákkal való videocsevegésre vonatkozóan az osztályában vagy azon kívül is. Természetesen szó sincs arról, hogy kizárólag gyermekek veszélyeztetik magukat és csinálnak “butaságokat” online és írnak le meggondolatlanul információkat, hanem a szülők, felnőttek is ugyan úgy veszélyeztetve vannak, ha nem ismerik a szabályokat.

Az iskolai kommunikáció a digitális oktatás miatt nagyobb veszélyforrást jelet manapság az online kibertér

A minap egy általam kezelt (mert felkértek rá a szülők) Facebook csoportban olyan dolgokat írtak le szülők, melyek messze-messze meghaladják a normális viselkedés szabályait. Ráadásul az általam moderált hozzászólások eltávolítását sérelmezte a többi szülő. Csodálkozva kérdezték, hogy “miért töröltem a kommentjét?”.  Nem álltam vitába. Semmi értelme!

Egyszerűen átadtam az adminisztrátori jogot egy másik szülőnek és kiléptem ebből a közösségből. Ha nekik ez így jó, akkor kockáztassák saját és ezzel gyermekük életét is. De informatikusként kötelességem is így cselekedni. Esetleg mások elolvasva ezt a cikket, hogy magukat és gyermeküket megvédjék az internet biztonság szabályainak helyes betartásával. A példamutatás alapelve gyermekeim számára is. Következetesség nagyon is elvárható a szülőtől, ha szeretné online is biztonságban érezni magát és családját is!

Ha a szülő ilyet “művel”, akkor  vajon mit tesz a gyermeke? Ha a szülő sincs tisztában, hogyan kommunikálhat, akkor, hogyan tanítja meg saját gyermekét erre?

2. Ismerkedj meg a gyermeked online tanulási platformjaival és az iskolai online tanulással kapcsolatos irányelveivel.

  • Te készen állsz arra, hogy segíts a gyermekednek, ha be kell adnia digitálisan az otthon elvégzett munkáját?
  • Te is ott vagy online és részt veszel egy online osztályteremben? Pl. Zoom, GoToWebinar, WebinarNinja, Demio, az AnyMeeting, de a JetWebinar is webinár szoftver.

Hogyan használhatod a Zoom-ot, mint egy profi: 13 videocsevegési trükk

  • Tudod használni a KRETA rendszert? (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer)
  • Ismered a gyermeked oktatási intézményének a weboldalát?
  • Tudod, hogy mennyire biztonságos az a weboldal, amit gyermeked és Te magad is használsz?

 

A szülői felügyelet lehetővé teszi, hogy a gyermeked hozzáférjen bizonyos alkalmazásokhoz, weboldalakhoz vagy akár az internetet is korlátozhatod.  Megvédheted gyermekeidet a nem megfelelő tartalom megtekintésétől, ha egyedül hagyod őket a számítógép előtt.

 

Szülői ellenőrzés
Szülői ellenőrzés a Bitdefender segítségével

 

Vagy vakon bízol abban, hogy gyermeked által használt weboldalak, alkalmazások teljesen biztonságosak? Nagyot tévedsz, ha ezt hiszed, hogy -igen, biztonságos. Sajnos nem 🙁 .

Nem kell messzire mennem, hiszen a saját gyermekem Oktatási Intézményének weboldala sem biztonságos sajnos.  Messziről “virít” a figyelmeztetés:

Internet biztonság
Nem biztonságos vagy Veszélyes: Internet biztonság

De nem kell megijedned azért, mert nincs erőforrása az adott intézmények, hogy biztonságos weboldallal rendelkezzen. Ezért nem Ők tehetnek és nem is célom ezért okolni Őket. Kénytelen vagy azt a weboldalt használni, amit előírnak gyermeked számára, de a biztonságot ettől még magadnak és gyermekednek bebiztosíthatod, ha kénytelen vagy felmenni ilyen weboldalakra, ahol az internet biztonság nincs biztosítva!

Ha “Nem biztonságos vagy Veszélyes” jelzésű weboldalt vagy kénytelen használni, akkor a következő lépéseket tedd meg!

Nem biztonságos vagy Veszélyes

Javaslom, hogy ne adj meg privát vagy személyes adatokat ezen az oldalon. Lehetőség szerint ne is használd a weboldalt. (persze, ha az iskolád előírja…hm)

Nem biztonságos: körültekintően járj el. Valami komoly gond van a weboldal kapcsolatának biztonságosságával. Egyesek megtekinthetik azokat az adatokat, amelyeket Te ezen a weboldalon keresztül küldesz vagy fogadsz. Előfordulhat, hogy „A bejelentkezés nem biztonságos” vagy „A fizetés nem biztonságos” szövegű üzenetet kapsz.

Kapcsolata a webhellyel nem biztonságos
Kapcsolata a webhellyel nem biztonságos

Veszélyes: Kerüld ezt a weboldalt!!! Ha egy egész oldalas piros figyelmeztető üzenetet látsz, akkor a biztonságos böngészés nem biztonságosként jelölte meg az adott weboldalt. A weboldal használata veszélyezteti a személyes adataid biztonságát!

Veszélyes weboldal
Veszélyes weboldal

Mi az a biztonsági tanúsítvány?

Ha HTTPS-t (biztonságos kapcsolatot) használó weboldalt nyitsz meg, a webhely szervere tanúsítvánnyal igazolja a webhely azonosságát a böngészők (például a Chrome) előtt. Sajnos  😕 bárki létrehozhat tanúsítványt, bármilyen webhelyként feltüntetve magát.

Ezért a Te és gyermeked internetes biztonsága érdekében a Chrome csak megbízható szervezetektől származó tanúsítványokat fogad el a webhelyektől.

Internetezés közben adataimra is igyekszek vigyázni, ezért örömmel alkalmazom itthon a Bitdefender adatvédelmi eszközeit, melyek korábban csak a Kaspersky-hoz hasonló nagy márkáknál voltak elérhetők. Kedvencem a webkamera-szűrő, mellyel a támadók által egyre többször kihasznált webkamera-alapú leskelődéseket gátolhatjuk meg. Így megnyugodhatunk, hogy senki nem leselkedik utánunk. Ráadásul meg sem tudom nyitni egyből ( dönthetek úgy, hogy megnyitom, mert kénytelen vagyok használni az oldalt-lásd gyermekem iskolai oldala) az ilyen “nem biztonságos” oldalakat sem. A veszélyes oldalakat pedig egyáltalán meg sem nyithatom. Ott már nem bírálhatom felül a Bitdefender adatvédelmi opcióját. (persze ez sem teljesen igaz. Laikusként ne akard mégis megnyitni!! Bízd magad az adatvédelmi szoftverre, ha nem vagy szaki )

3. Gyermeked mennyi időt tölt képernyő előtt?

Ügyelje arra, hogy az időt Te oszd be gyermekednek. Mennyit ül a számítógép, laptop, tablet, telefon és persze a TV előtt. A szülői felügyeleti kontroll szükséges, de figyelj oda, hogy ne korlátozd azokat a jogait, amit megillet egy gyermek.

Mit tehetsz?

Mint tudod, a túl sok képernyő előtt töltött idő káros mindenkinek a családban. Javaslom, hogy beszélj gyermekeddel, és közösen határozzátok meg az egészséges használatot napközben-re vagy esténként, közösen döntsétek el a legmegfelelőbb mobil eszköz használatot.

Túl sok képernyő előtt töltött idő káros
Túl sok képernyő előtt töltött idő káros

Próbálj rugalmas lenni a szabályok felállításakor, vedd figyelembe a célokat, az időzítést és az elektronikus eszközök nyújtotta előnyöket napjainkban a gyerekek életében.

4. Az adatvédelmi beállításokkal a gyermek fiókjait bizalmasan kell tartani és kezelni

Nem szeretnék a “felelőtlen” szülőkre mutogatni ismét, de sajnos DE. 👉 Tessék példát mutatni azzal, hogy Te magad is megtanulod a különböző adatvédelmi beállításokat, hogy gyermekednek is megtanítsd vagy megmutass. Persze egy középiskolás már lehet, hogy simán lepipál Téged és gyermeked fog neked segíteni, de ne feledd, még mindig Te felelsz érte, mind offline és online is.

internet biztonság-digitális védelem a szülők segítségével
internet biztonság-digitális védelem a szülők segítségével

Minden közösségi média csatorna vagy oktatási alkalmazás különböző beállításokkal rendelkezik (amit 100 szülőből 1-2 olvas el sajnos. Tisztelet a kivételnek!), ezért állíts be őket úgy, hogy gyermeked ne osszon meg személyes képeket vagy információkat idegenekkel. Itt van egy kényelmes lista azokról az alkalmazásokról, amelyeket a gyermeked használhat, így gyorsan átnézheted a potenciális veszélyeket, és ennek megfelelően cselekedhetsz.

Üzenetküldő alkalmazások

Kik 

WhatsApp

Facebook Messenger: egyik leggyakrabban használt, mert a felnőttek is ezt szeretik. Ne használd, ha megteheted! Nagyon izgalmas és érdekes alkalmazás. Teljesen megértem. Nem hiába,…erre találták ki 🙂 . De nem igazán biztonságos! És, ha már október, akkor: (persze ez itt nem a reklám helye)

Szórakoztató alkalmazások / játékok

YouTube  

Twitch 

Fortnite 

Facebook 

Internet biztonság: 5 online biztonsági tipp gyermeke védelmére

Közzétette: NboM Média és Marketing – 2020. október 9., péntek

Fotó- és videómegosztó alkalmazások

Snapchat 

Instagram 

Pinterest 

VSCO

TikTok 

Élő videocsevegő alkalmazások

Houseparty 

HOLLA

YouNow 

Live.me 

Bigo Live

Kérdések és válaszok alkalmazások

Yahoo! Answers 

Whisper 

Homework-help apps: Socratic by Google, Photomath, Mathway, Essaybot

Quora 

Mikroblog alkalmazások

Tumblr 

Twitter 

Reddit 

Találkozó és randevú alkalmazások

Monkey 

MeetMe 

Omegle

Yubo  

Ez a lista, amely a tizenévesek és tizenévesek körében a legnépszerűbb  jelenleg alkalmazási piacon. Figyelj oda különös tekintettel a lehetséges kockázatokra!

Telepítse a Bitdefender termékeket eszközeire
Telepítsd a Bitdefender termékeket eszközeidre

5. Biztosítsd az összes eszközt, amelyet gyermeked használ a Bitdefender Internet biztonság és egyéb védelem hozzáadásával.

 

 

Ez nagyon egyszerű: menj a Bitdefender központi fiókodba, válaszd a “Eszközeim” panelt és az “Telepítsd a Bitdefender termékeket eszközeidre (Install Bitdefender products on your devices) ” lehetőséget. Megtekintheted az egyes eszközök védelmi állapotát is, átnézheted és megtekintheted az észlelt és blokkolt eszközökkel szembeni csalási, rosszindulatú programok és adathalász kísérleteket.

 

 

 

 

 

Bitdefender Internet biztonság
Bitdefender Internet biztonság

Következtetés:

😱 Sajnos nem jellemző, hogy a felnőttek foglalkoznának saját és gyermekeik védelmével az online, Internet (kibertér) térben. Ez nem az Ő hibájuk. A mai felgyorsult világban, szinte lehetetlen követni már a fejlesztéseket. Még egy informatikus sem tudja követni és aktuálisan toppon maradni az információ áradattal szemben. De soha sem szégyen segítséget kérni. Mára már jellemző lett, hogy sok az Internet analfabéta a diplomások körében is. Egyszerűen nincs rá idejük és nem is érdekli őket, csak akkor, ha már megtörtént a baj. Ne várd meg! Kerüld el az internet biztonságossá tételével a lehetséges veszélyeket! Nem kell hozzá sok idő és pénz, hogy biztonságban tartsd gyermekeidet, eszközeit a kibertérben. Szólj, ha segítségre van szükséged! lépj kapcsolatba velem >>itt<<  Vagy írj hozzászólást és kérdezz bátran!

 

 

Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Szeretném, ha hozzá szólnátok a témákhoz, gondolataitokat elmondjátok. Megköszönöm, ha másoknak is segítséget adtok azzal, hogy blog cikkeimet megosszátok a közösségi médiában. Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!

Ez is érdekes lehet számodra

Hogyan erősítsük gyermekünk lelkét, szellemi képességét Karácsonyi zenéléssel

Hogyan erősítsük gyermekünk lelkét, szellemi képességét Karácsonyi zenéléssel

Hogyan erősítsük gyermekünk lelkét, szellemi képességét Karácsonyi zenéléssel. Zeneoktatás felgyorsítja a gyerekek agyának fejlődését. Zenetanulás …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük