Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!
Gyermekek online biztonságának megőrzése. Útmutató a szülőknek
Gyermekek online biztonságának megőrzése. Útmutató a szülőknek

Gyermekek online biztonságának megőrzése. Útmutató a szülőknek

A gyermekek online biztonságának megőrzése. Kiberbiztonság: Útmutató a szülőknek a gyermeke online biztonságának megőrzéséhez. A kiberbiztonság, a számítógépes zaklatás és a mobileszközök használta aknamező is lehet, tehát készítettem egy útmutatót a kibertér stresszhelyzetének eltávolítására a szülők számára.

Tartalomjegyzék

Miért csak az adatainkat védjük és gyermekeinket nem? Pedig a gyermek online biztonsága is ugyanolyan fontos.

Szülőnek lenni áldás és csodálatos dolog! De a nagy rohanás és az “Internetanalfabetizmus” miatt megterhelő lehet számodra is  a mai hálózatba kötött világunkban nemcsak a gyermekeket fenyegető fizikai kockázatokat kell figyelembe venned a modern és “okos” szülői stratégiákban.

Azzal is tisztában vagyok és lemerem írni, hogy a számítógépeink, “kütyüink” tárolt adataik védelmével sem foglalkoznak sokan, mert pénzbe kerül, körülményes, bonyolult és idő ezzel is foglalkozni az egész napos munka mellett. Az, hogy gyermekeinket is védjük az online térben megjelenő veszélyektől, már nem is jut eszébe a szülőnek, csak, ha megtörtént a baj.

Az információs technológia az online biztonságot tálcán kínálja számodra, csak el kell venned.

Gyerekeknek tabletet, de inkább az okostelefont adnak a szülők már elég fiatalon, mert szórakoztató, oktatási célokból de sokan, hogy elfoglalják a gyereket ezeket az eszközöket nyomják a kezükbe: valahol megértem őket, de hibásan döntenek azért, hogy egy-két perc béke és nyugalom legyen – ezzel gyakran biztonságosnak és ártalmatlannak vélt tevékenységnek hiszed és korlátlan, felügyelet nélküli használatra adsz lehetőséget, amivel érkezik a probléma is! Megtörténik a baj! ☹️. Nagyon sok lehetőséged van arra, hogy ne történjen meg a baj. Használd ki, amit szinte tálcán kínálnak neked.

Olcsó Okosóra és többi társai is aggodalomra ad okot.

A gyermekek hozzáférhetnek a nem megfelelő vagy felnőtteknek szóló tartalmakhoz; a közösségi hálózatok használata kiberbántalmazáshoz vezethet. Akár áldozatként, akár ösztönzőként, irreális elvárások alakulhatnak ki azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell kinézniük, vagy milyen legyen az életük.

Előfordulhat, hogy túlzottan megosztják a személyes információkat, elősegítheti a kockázati magatartást, például az online találkozás idegenekkel és a szexuális gondoskodás, mind a mai szülők számára aggodalomra ad okot.

Mennyi minden van, amit tudat alatt is elvégzünk, hogy megvédjük a gyerekeket, de a  gyermekek online biztonságának már nem szentelünk időt.

Elzárjuk gyógyszeres szekrényt, betesszük a háztartási szereket egy zárt helységbe, magasabb polcra és a hegyes asztalsarkától is védjük a gyermeket. Vagy elzárva tartjuk az alkoholt. Én esetemben a szekrény tetején “díszeleg”, mert nem fogyasztunk alkoholt egyáltalán, így az ajándék, csak dísznek marad. – viszont a mobil eszközöknek és a közösségi médiának, amelyek a tanulmányok szerint a dopamint – ahogyan a dohányzáskor vagy alkoholfogyasztáskor is kapcsolódó addiktív (függőséget okozó), jó vegyi anyagot  szabadít fel, nincsenek ilyen korlátozásai.

A gyerekek már korai életszakaszukban ki vannak téve az információs technológiának

a 16 éven aluliak átlagosan 3,5 órát töltenek mobileszközökön. Ez döbbenetes szám! Ellentétben sok szülővel, akik szerint ez az adat 1,18 óra. A kutatások szerint 61 százaléka a szülőknek soha nem nézték meg gyermekük eszközeit vagy közösségi médiafiókjukat. Te mikor nézted meg? Vagy van egyáltalán eszközöd, amivel méred az időt? Gyermekek online biztonságának megőrzése mennyire fontos számodra?

Friss statisztikák szerint a mai tinik, akár napi 10-11 órát is Interneteznek, ahol akár egy messengeren, e-mailben vagy játékon keresztül is “letámad” a vírus, amelynek segítségével távoli támadók hozzáférhetnek személyes adataidhoz, vagy a webkamerákon keresztül leshetik meg gyermekeidet. Tudatos szülőként mindent meg kell tenned azért, hogy megóvd őket az Interneten lévő közel 850 millió vírustól, megtévesztésektől, Spam-ellőktől, csalóktól, pedofiloktól.

Óvodások IKT-használata otthon – szülői minta és szerepvállalás

Az IKT (angolul ICT) az információs és kommunikációs technológiákat jelöli. Ebben a neveléstudományban olvasható, hogy

 

  • a 18 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek kerülniük kellene a képernyőidőt, ez alól kivételt képez a videocsevegés,
  • a 18 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekek nézhetnek vagy használhatnak jó minőségű programokat vagy alkalmazásokat, abban az esetben, ha a felnőttek figyelemmel kísérik, illetve velük együtt “tartalomfogyasztanak”, hogy elmagyarázhassák gyermeküknek, mit látnak,
  • a 2-5 éves gyermekek számára a képernyőn töltött idő nem lehet több, mint napi egy óra, de a felnőttel való közös tevékenykedés ebben az esetben is javasolt,
  • a 6 éves és annál idősebb gyermekek számára javasolt következetes korlátozást bevezetni a képernyőidő és tartalomfogyasztás tekintetében egyaránt.

Én úgy nevelem Ikerlányaimat, hogy hétköznap TV egyáltalán nincs. Csak hétvégén 1 óra. Naponta használnak angol nyelvű leckék miatt tabletet 30 percig, illetve a tableten nézik a zongora kottát, amikor gyakorolunk, de ekkor nézik a billentyűzetet is és pislognak közben. Nem ugyan az, amikor játszik egy alkalmazással vagy néz valamilyen kreatív média műsort. Oda kell figyelnünk gyermekek online biztonságának megőrzése érdekében, hogy mennyi időt töltenek  az információs és kommunikációs eszközökkel!

IKT-használata otthon: Tény, hogy a vonatkozó szakirodalmakat böngészve a képernyőidő, illetve IKT-eszköz használat kapcsán annak pozitív és negatív hatást tulajdonító vélekedéseket, tanulmányokat, vizsgálati eredményeket egyaránt találunk (Woo, White & Lai, 2016). Vannak, akik azon az állásponton vannak, hogy a gyors technológiai fejlődés által elérhető információs, kommunikációs és interaktív tanulási színterek tárháza új utakat nyit a gyermekek tudásszerzésében, tanulásában és felnőtté válásában (Arnott, 2017; Molnár, 2011; M. Pintér, 2016).

Az Internet egy nyitott adattár, tele információs és kommunikációs platformokkal.

Én is sokat használom az Internet forrásait az oktatáshoz, pláne, hogy itt van ez a csúnya pandémia. Az információ kincs és sok mindent megmutatok gyermekeimnek, hogy a fejlesztésük ne álljon le ezen a téren sem. Természetesen az okos kütyük nem pótolják a mozgást, így sokat játszunk a szabadban, játszótereken és kirándulunk csodálatos helyekre.

Fontos, hogy együtt csináljuk az Internetes tevékenységet vagy, ha nem vagyok vele, akkor automatikus korlátozásokkal védem gyermekeimet a túlzott használattól.

Hogyan tudom automatikusan megvédeni gyermekemet, hogyan tudok cselekedni a gyermekek online biztonságának megőrzése érdekében?

Tény, hogy egyes szülők telefont adnak gyermekeiknek, amint elkezdik a középiskolát, sőt, már általános iskolásoknál is látom egyre gyakrabban vészhelyzetben történő felhasználás céljából, hogy megnyugodjanak, hogy közvetlen kapcsolatuk van-e a szüleikkel, míg mások csak sok évvel később engedik meg, hogy gyermekeik ilyen eszközöket használjanak.

Ezért javaslom az automatikus védelmet és korlátozást, hogy akkor is védve legyen a gyermeked, amikor éppen nem vagy vele

Az okostelefonok, az Android és az iOS operációs rendszerek táblagépei az életkornak megfelelően kezelhetők; legalábbis amennyire lehetséges. Nem kell megijedni. Van rá lehetőség. A gyerekek csatlakozhatnak a Facebook-hoz, részt vehetnek barátaik közötti csoportos csevegésekben, és az online kommunikáció nemcsak a barátságok fenntartásának és elmélyítésének módjává válik – az iskolák is egyre inkább használják az online forrásokat és az e-mailt tanulásként és házi feladatként.

Ezt elkerülni sem lehet, ha digitális oktatás kerül bevezetésre a vírus miatt. Alkalmazkodnunk kell, de nem csak a vírus miatt kell védekezni, hanem a kibertámadások, zaklatások ellen is.

A szülőknek kell eldönteniük, mikor van szükség okostelefonra, tabletre és mennyi időt, hol, mikor, mit csinálnak ezekkel az eszközökkel

Szabályozási lehetőségek:

  • a képernyőidő lezárása: milyen gyakran férjen hozzá egy eszközhöz
  • életkornak megfelelő alkalmazásokat töltsön le
  • monitoring szolgáltatások használata
  • szülői felügyeleti alkalmazások: informatikusként kötelességem azért itt jelezni, hogy ezek az alkalmazások súlyosan sérthetik a magánélet védelmét, de kisgyermekeknél értékesek lehetnek az online tevékenység nyomon követésében egy családi terv részeként. Nyilván idősebb korában már magánéleti teret kell biztosítani számára

Facebook mumus, vagy mégsem?

Kevesen vannak, akik még nem hallottak volna a Facebook-ról 😌, a legnagyobb közösségi hálózatáról. Manapság a gyerekekről készült fotókat büszkén mutogató szülők miatt a platformra kerülnek, mielőtt megkérdeznék azt, és bár a cég előírja, hogy a felhasználóknak legalább 13 évesnek kell lenniük, ezt a szabályt gyakran kijátsszák vagy figyelmen kívül hagyják sajnos a szülők 😕

Egy olyan globális közösségi hálózat, mint a Facebook, ragyogó lehet a kapcsolattartással a barátokkal és a családdal, de a platformot visszaélhetnek számítógépes zaklatással, adatgyűjtéssel, hamis hírek és kapcsolódó tartalmak népszerűsítésével és ápolással is. 

Ha gyermeked szeretne fiókot, akkor előírhatod neki, hogy a saját fiókodat nem csak „barátként” adja hozzá, de amíg nem tartod elég érettnek, hozzáférhetsz a fiókjához és az üzeneteihez. Természetesen legyen egyensúly a felnőtt tinédzser tiszteletben tartása és a magánélethez való joga, valamint a saját aggodalmaid eloszlatására szolgáló eszközök között, amelyeket minden ilyen döntésnél figyelembe kell venned.

Messenger Kids alkalmazás
Messenger Kids alkalmazás

Amúgy van egy Messenger Kids alkalmazás is 13 év alatti felhasználók számára. A Messenger Kids egy ingyenes

videohívás és üzenetküldő alkalmazás okostelefonokhoz és táblagépekhez. A szülők kezelik a névjegyzéket, a gyerekek pedig a “szórakozhatnak”

 

 

 

Gyermekek online biztonságának megőrzése
Gyermekek online biztonságának megőrzése

Ha rugalmas vírusvédelmet, biztonságot, külső védelmet, adatok védelmét, jelszó kezelést szeretnél és még hozzá gyermekeidet is szeretnéd megvédeni, akkor olvass tovább.

Erősen ajánlom számodra a Bitdefender szolgáltatását

 

 

 

Gyermekek online biztonságának megőrzése

Egyszerre több eszközt és gyermeket tudsz megvédeni. A szülői felügyelettel mindent tudsz kontrollálni előre és nem kell aggódnod, hogy mit csinál a gyerek. Meg tudod határozni és láthatod is, hogy mennyi ideig ül a képernyő előtt. Milyen alkalmazásokat akar letölteni, amihez a Te engedélyed kell, bárhol vagy, kapod az üzenetet, hogy gyermeked kéri az alkalmazás letöltésének engedélyét. Külön-külön tudod szabályozni, hogy melyik alkalmazással meddig foglakozhat. Távolról leállíthatod, bezárhatod a képernyőt, illetve automatikusan leáll az eszköz, ha eléri az időkorlátot.

Megadhatod, hogy este 20h-ig használhatja az eszközt. Utána már nem tudja használni. Tudod ellenőrizni és kontrollálni előre, hogy milyen weboldalakat látogathat meg vagy meddig lehet az adott weboldalon. Tudod kezelni a névjegyeket. Láthatod, hogy éppen hol jár a gyermeked, sőt, megnézheted az útvonalat, hogy merre járt. Távolról tudod mindezt kezelni a telefonodon keresztül.

Figyeli, hogy éppen ki használja a webkamerát. Figyelmeztet, hogy épen be van kapcsolva. Beállíthatod, hogy melyik alkalmazás nem használhatja.

Tízből 4 gyermeket érint a „cyberbullying”

Olvashatjuk a digitalhungary.hu oldalán, hogy a folyamatos internethasználat mellett az online tér egyik legjelentősebb veszélye az úgynevezett „cyberbullying”, azaz az online megfélemlítés, bántalmazás, zaklatás, kiközösítés, csúfolás.

Ezért fontos, hogy a legjobb védelmet használd. A leginnovatívabb technológiákat kapod, amely előrejelzi, megelőzi, észleli és orvosolja a legújabb kiberfenyegetéseket is. Használ d a Bitdefendert!

Ha több időt töltesz online, számtalan kibertámadásnak teheted ki magadat. A Bitdefender többrétegű védelme megóvja dokumentumaidat, képeidet és videóidat, minden ismert és felmerülő fenyegetéstől, beleértve a ransomware-t (Zsarolóvírust) és a rosszindulatú programot is.

Adathalászat elleni védelem

Az online csalások egyre növekszenek, de a fejlett adathalászat elleni védelem könnyen elkerüli a veszélyt. A Bitdefender beszippantja és letiltja a megbízhatónak álcázó webhelyeket pénzügyi adatok, például jelszavak vagy hitelkártya számok ellopása érdekében.

Biztonságos online banki szolgáltatások. Védd  a fizetést online vásárlás közben, vagy végezz banki tevékenységet egy egyedi, dedikált böngészővel, amely biztosítja a tranzakciókat a csalás megelőzése érdekében.

Gyors, névtelen leszel és biztonságos internetezés közben.

A Bitdefender VPN -virtuális magánhálózat. Angolul Virtual Private Network.  Használatával nem szabad aggódnod az Internetes adatvédelem miatt. Az egész Internetes forgalom titkosításával védi online jelenlétedet. Védi banki adataidat, jelszavaidat és letöltéseidet a hackerek ellen, amikor Wi-Fi-kapcsolatot használod.

Következtetés:

A BitDefender a közösségi oldalak felügyeletében az egyik legjobb eszköz. Minden fontosabb platformot és tevékenységet lefedő felügyeletének köszönhetően biztonságosan használhatják gyermekeid a közösségi oldalakat.

Nem kell tenned mást, mindössze annyit, hogy gyermekeid eszközeire feltelepíted a BitDefender-t és beállítod a profiljukat. Innentől fogva minden tevékenységüket szűri és felügyeli a program, ahogyan Te azt beállítod. Ennyire egyszerű, de tényleg. 10 perc belefektetett idő rengeteg fenyegetéstől megóvja gyermekedet. Hidd el megéri, mert tudni fogod, hogy mit is “művel” gyermeked a világhálón. Persze nem ez a cél, hogy ne legyen szabad tere, de, mint gyermek, biztosítva van az online támadásokra. Mint Ő maga és az adatai is!

Remélem, hogy tudtam segíteni és biztonságosabbá tenni családodat. Ezt a cikket még szeretném kiegészíteni hamarosan a a Family Link digitális védelméről is “Gyermekek és kamaszok fiókjának felügyelete” cikkemben, mert ezzel tudod teljessé tenni gyermeked  fiókjának felügyeletét úgy, hogy lesz magánélet is. Mert ez is fontos!

Érdemes még erről is olvasnod

Internet biztonság: 5 online biztonsági tipp gyermeke védelmére

Internet biztonság: 5 online biztonsági tipp gyermeke védelmére

 

 

Valódi pénzkeresés otthonodból! Keress pénzt, miközben megtanulod, hogyan keress pénzt!

Digitális Marketing Szakértő: Nagy Péter

Szeretném, ha hozzá szólnátok a témákhoz, gondolataitokat elmondjátok. Megköszönöm, ha másoknak is segítséget adtok azzal, hogy blog cikkeimet megosszátok a közösségi médiában. Mindig a digitális technológia, kreativitás érdekelt. Legfőképpen az információs technológia megoldások. Kreativitást örököltem, az informatika pedig sodort magával! Célom Gyermekeim fejlesztése és a kreatív média tervezése megoldások mind webfejlesztés, mind kreatív tervezés révén és persze az IT segítség másoknak!

Ez is érdekes lehet számodra

Hogyan erősítsük gyermekünk lelkét, szellemi képességét Karácsonyi zenéléssel

Hogyan erősítsük gyermekünk lelkét, szellemi képességét Karácsonyi zenéléssel

Hogyan erősítsük gyermekünk lelkét, szellemi képességét Karácsonyi zenéléssel. Zeneoktatás felgyorsítja a gyerekek agyának fejlődését. Zenetanulás …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük